Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parlamenti ülés alatt tudta meg a mexikói képviselőnő, hogy meggyilkolták a lányát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mexikó jó ideje a globális élbolyban van a gyilkosságok számát tekintve – erre a szörnyű valóságra irányította rá drámai erővel a figyelmet az merénylet, amelyre csütörtökön került sor Veracruz államban. Az áldozat, a 22 éves Valeria Cruz Medel, Carmen Medel Palma szövetségi alsóházi képviselő lánya.

A képviselőnő épp az ülésteremben ült helyi idő szerint 13:30 körül, amikor telefonon értesítették, lánya gyilkosság áldozata lett egy Mendoza városbeli iskolában. Ahogy a lenti felvételen is látszik, Medel sokkos állapotba került, kollégái felfüggesztették az ülést.

Medel tagja a nemrégiben megválasztott balos populista mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador Nemzeti Újjászületési Mozgalmának (Morena). Az épp a pulpituson tartózkodó párttársa, Pablo Gomez a teljes ház előtt elmondta:

„Mindannyian érintettek vagyunk ebben az erőszakos válságban, mindannyiunknak, együtt mint törvényhozásnak válaszolnunk kell. Békét kell hoznunk Mexikóba, fel kell számolnunk az erőszakot és az erőszakos báncselekményeket.”

A csütörtöki nap folyamán az is kiderült, hogy Valeria Cruz egy „félreértés” miatt veszítette életét. Miguel Ángel Yunes, Veracruz állam kormányzója ugyanis bejelentette, sikerült elfogniuk két személyt, akik feltételezhetően részt vettek a gyilkosságban, illetve az is kiderült, hogy a merénylők összetévesztették a fiatal nőt egy bűnöző barátnőjével, aki abban az iskolában tanult, ahol a gyilkosság történt. A célpont ennek a bűnözőnek a barátnője lett volna.

A hatóságok azt feltételezik, hogy a gyilkosságot magát egy harmadik személy követte el, egy El Richy névre hallgató közismert bűnöző, ám őt már csak holtan találták meg a menekülésre használt Mazda márkájú járműben.

Az idei évben Mexikóban rekordszámú emberölésre került sor, az év első 9 hónapjában 21.283 ember halt erőszakos halált. Ez 18 százalékos növekedést jelentett a korábbi évhez képest, amely önmagában is rekordot döntött: 2017-ben 25 339 ember vált gyilkosság áldozatává. Az ENSZ összesítése szerint Brazília és India után Mexikó a harmadik legtöbb emberölést elszenvedő ország a világon.

(El Diario / La Hoguera)