Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Angela Merkel: „2021-ben nem indulok újra a kancellári címért, a pártelnöki székemről decemberben döntenek majd”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mai, berlini sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette Angela Merkel német kancellár, hogy ez az utolsó ciklusa a szövetségi állam élén, illetve hogy a decemberi tisztújító kongresszuson már nem indul a CDU elnöki posztjáért.

Azt is hozzátette, 2021-től a politikától is visszavonul. A pártvezetésről pedig azért mond le korábban, hogy utódját

„békésen ki lehessen választani […] és hogy a párt felkészülhessen arra az időszakra, amikor már nem én vezetem.”

Merkel ugyanakkor ehhez hozzátette, ez azt is jelenti, hogy 2021-ig, pontosabban az akkor sorra kerülő választásokig bizonyosan ő marad a kancellár.

Korábban: 

Nem indul újra a Németországot kormányzó CDU elnöki székéért Angela Merkel. A hírt ma délelőtt tette közzé a Spiegel. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nagyobbik kormánypárt következő, hamarosan esedékes vezetőválasztása után már kancellár sem lesz majd.

A döntés oka a hetilap párt belső köreiből származó információi szerint a CDU/CSU elmúlt hónapokban történő mélyrepülése és folyamatos népszerűségvesztése okozta: a keleti tartományokban 2017 szeptemberében a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak vitt el tőlük sok szavazatot, idén a bajor és hesseni tartományi választásokon pedig már a Zöldek hozták őket nehéz helyzetbe, itt 11 százalékot veszítettek támogatásukból.

A kormányzó CDU/CSU – szociáldemokrata koalíció egyébként idén szeptember 9.-én került a közvélemény-kutatások szerint is mélypontra, amikor a kereszténydemokratákat 29 százalékra, míg a szociáldemokratákat rekordalacsony, 17 százalékra mérték országosan.

Angela Merkelt és egymást váltó kabinetjeit rengeteget kritizálták azért, ahogyan Németország megszorításokkal és a dél-európai EU-tagállamok szoros, rugalmatlan pénzügyi ellenőrzésével kezelte a válságot, és tetézte az amúgy is rettenetes görög adósságválságot. A 2015-ös menekültválság óta pedig a szélsőjobboldal és a konzervatív jobbszárny célkeresztjébe került, szerintük túl engedékeny menekültpolitikája miatt.

A döntés most azért is lepett meg sokakat, mert hosszú hónapokig nyilvános volt az az információ, mely szerint Merkel igenis készül arra, hogy pártelnöki pozícióját a CDU decemberi, hamburgi kongresszusán. Most azonban megnyílik az út a kihívók előtt, amely merőben új helyzetet teremt a Kereszténydemokrata Unió történetének elmúlt húsz évében.

Angela Merkel ugyanis 2000 óta vezeti a pártot, és 2005-ös kancellárrá választása óta rendszeresen hangsúlyozta, hogy a CDU elnöksége és a kancellári poszt elválaszthatatlan egymástól.

Ebből a logikából az következik, hogy 2019-től már nem ő fogja kormányozni Németországot.

A Spiegel ezért a potenciális utódokat is számításba vette. Az esélyesek között szerepel Jens Spahn egészségügyi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer, a párt főtitkára és Armin Laschet, Észak Rajna – Vesztfália tartomány CDU-s miniszterelnöke is.

(DW, Spiegel // Kiemelt kép: EU2017EE Estonian Presidency, Flickr)