Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Merkel rossz szelleme lett a német alsóház új elnöke

Ez a cikk több mint 6 éves.

Wolfgang Schäublét választotta elnökének az újonnan összeülő német Bundestag. A 75 éves ex-pénzügyminiszter az eurózóna és az uniós megszorításpolitika egyik atyja. Miniszteri pozícióját a szeptemberi német választások után vesztette el, most a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselőjeként 71%-kal választották meg az alsóház elnökévé.

A hétpárti Bundestagban most minden eddiginél több, 709 képviselő foglal majd helyet, hét frakcióban. Ezek egyike 94 képviselővel a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) lesz, hozzájuk hasonló nacionalista párt 1945 óta nem jutott be a parlamentbe.

Angela Merkel és Wolfgang Schäuble a Bundestagban / Fotó: Tobias Koch, Wikimedia Commons

A szeptember 22-ei német választások egyik jelentős vesztese a kormányzó CDU volt, amelytől rengeteg szavazó pártolt el. Wolfgang Schäuble a rossz eredmények után pár nappal távozott a pénzügyminiszteri székből. Bár sok konfliktusa volt a színfalak mögött Angela Merkel kancellárral, mégis őt tartják például a görög megszorításpolitika egyik atyjának, sokan pedig felelőssé is teszik a 2015-ös görög hitelválságért.

Miniszteri székét várhatóan a rövidesen felálló német koalíciós kormány egyik kisebb pártja tölti be. Az elemzők „Jamaika”-koalícióra (CDU-Szabad Demokraták – Zöldek) számítanak leginkább.

(MTI/Reuters)