Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagybefektetők vontak felelősségre 55 multit környezetkárosító tevékenységük miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két nyugdíjalap, az angol egyház alapja és a svéd AP7 által vezetett nagybefektetők csoportja nyílt levelet írt 55 Európában is tevékenykedő nagyvállalatnak, köztük a BMW-nek és a BP-nek, melyben felelősségre vonják a cégek álszent kommunikációját a környezetvédelemmel kapcsolatban, írja a Financial Times.

A befektetőcsoport attól tart, hogy miközben ezek a cégek nyilvánosan a környezetvédelem mellett állnak ki, addig a háttérben a lobbitevékenységük aláássa a klímaváltozás megfékezéséért folyó küzdelmet. A levélben átláthatóságra szólítják fel a befektetők a multikat, valamint arra, hogy tartsák magukat azokhoz a környezetvédelmi vállalásokhoz, amiket azok a kereskedelmi egyesületek és szervezetek fogadtak el, amiknek ezek a cégek is tagjaik.

A levél arra hívja fel a figyelmet, hogy minél később lépnek életbe a párizsi klímaegyezményt aláírók vállalásai, annál súlyosabbakká válnak a klímaváltozás következményei, és ez a gazdasági stabilitásnak is árt. A befektetők szerint ez „bizonytalanságot és volatilitást” okozhat a portfóliójukban: az AP7 munkatársa, Charlotta Dawidowski Sydstrand szerint a jelenlegi klímapolitika „globális szinten veszélyt jelent a befektetőportfóliók hosszútávú értéknövekedésének”.

Ahogy az mfor.hu cikke is kiemeli, a befektetők nyilvános tiltakozása azért különleges, mert

először fordul elő, hogy a multik saját befektetői próbálják meg rákényszeríteni őket környezetvédelmi ígéreteik és hangzatos állításaik betartására.

Ahogy egyre erősebbé válik a fogyasztók igénye az „etikus”, azaz kevésbé környezetkárosító fogyasztásra, úgy hangoztatják egyre inkább a cégek saját, a környezetvédelem érdekében tett lépéseiket. Honlapjaikon a BMW és a BP is külön foglalkozik zöld erőfeszítéseikkel, biztosítva a fogyasztóikat arról, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a globális felmelegedés megfékezésére. Ehhez képest a lobbitevékenységet monitorozó InfluenceMap riportjából az derült ki, az 55 cég, melyeknek a befektetők címezték levelüket, valójában folyamatosan környezetkárosító döntésekért lobbiznak a politikai döntéshozóknál.

Adam Matthews, az angol egyház nyugdíjalapjának etikai igazgatója szerint a „félrevezető és megtévesztő vállalati lobbitevékenység” aláássa az egyes kormányok mozgásterét a klímaváltozás megfékezésében. „A kereskedelmi egyesületek befolyása gyakran zárt ajtók mögött érvényesül, és mélységesen káros tud lenni a klímaváltozással kapcsolatos közpolitikára. A kereskedelmi egyesületek nagyon sokszor beavatkoznak a klímaváltozás elleni szabályozásokba, és megpróbálják késleltetni vagy meggátolni az elfogadásukat” – idézi Matthews-t a Financial Times.

(Financial Times, mfor.hu)

Címlapkép: A Deepwater Horizon fúrótorony 2010-es felrobbanása után olajat égetnek a Mexikói-öbölben. / Wikimedia Commons, Justin Stumberg