Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az állam ismét jól megtámogatja azt, akinek eleve van pénze

Ez a cikk több mint 5 éves.

Új típusú háztartási nagygépekkel – hűtő, fagyasztó, mosógép – évi akár 12.000-20.000 forint megtakarítást is elérhet egy család az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint, szemlézte az mfor. A korábban is nagy sikert elért Otthon Melege program keretében az állam kétmilliárd forint értékben támogatja a háztartási eszközök cseréjét Weingartner Balázs, a fenntarthatóságért felelős államtitkár bejelentése szerint.

A programban attól függően lehet maximum 20, 40 vagy 45 ezer forintra pályázni, hogy a kinézett készülék A+, A++ vagy A+++ energiaosztályba tartozik, és

a támogatás legfeljebb a gép árának a felét fedezheti.

Magyarán amennyiben valaki szeretné lecserélni a hűtőjét egy A+++ kategóriás, százezer forintos készülékre és van a zsebében 55.000 forint, akkor az állam kisegíti 45.000-rel, mivel ez kevesebb, mint a gép vételárának a fele. Azonban ha valakinek nincs pénze a készüléke lecserélésére – akinek talán jobban számít az évente spórolható néhány ezer forint, ami egy régi háztartási gép lecserélésével elérhető – akkor nem tudja igénybe venni a támogatást.

Ha van olyan A+++ kategóriás eszköz, aminek segítségével egy szegény család számukra releváns összeget tud megspórolni és 45.000 vagy 50.000 forintba kerül, akkor ahhoz a pályázat útján – hiába támogatja ilyen kategóriájú gépek vásárlását 45.000 forinttal a program – nem tud a pályázó ingyen vagy ötezer forintért hozzájutni.

Tehát míg a fent vázolt, nagyobb költségkerettel rendelkező háztartások számára valódi támogatást jelenthet a program az elavult eszközök cseréjében, azok akik igazán rászorulnának nem tudják igénybe venni, mivel a támogatás összege az önrésszel arányos.

Ugyanazt látjuk tehát, mint a rezsicsökkentésnél, a különböző adókedvezményeknél, vagy a CSOK-nál. A NER eddig is ismert szociális logikája, miszerint magasabb közüzemi számlákból többet spórol egy háztartás mint a kisebb fogyasztású, jellemzően szegényebb családok, akik az adókedvezményekkel is kevésbé tudnak élni mint azok, akiknek magasabb az adóalapjuk, itt is érvényesül –

minél drágább egy gép, minél többet költ rá el egy háztartás, annál inkább támogatja az állam.

Amivel ezután a jómódúbb háztartások amellett hogy faragnak a közüzemi számláikból, teljesíthetik a tőkés rendszer „fogyassz” parancsolatát is, mikor lecserélik háztartási eszközeiket.

via mfor