Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ördögi terv”: 2009-ben kerülni akarták a nemi sztereotípiák erősítését az óvodákban

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Vekerdy is támogatta Gyurcsányék ördögi tervét” címmel jelent meg a Magyar Idők balliberális véleménydiktatúrát körbejáró cikksorozatának legújabb darabja. A címben szereplő ördögi terv a 2009-ben elfogadott óvodai nevelés országos alapprogramjára utal, amiben szerepelt, hogy

az óvodákban kerülni kell a nemi sztereotípiák erősítését és a bevándorló gyerekek számára biztosítani kell a saját kultúrájukhoz való hozzáférést, kisebbségi önazonosságuk megőrzését.

A cikk szerzője szerint ez a kormányrendelet „kötelezővé tette a genderszemléletet az óvodákban” és a „nemiséget semlegessé” akarta tenni. Sőt, ez lehetett volna az első állomása „a nácikat messze túllicitáló gyerekkísérletek” meghonosodásának Magyarországon is. Ha valaki nem érti, hogyan vezet a nemi sztereotípiák kerülése a gyerekkísérletekhez, annak a cikk első pár bekezdése utat mutathat: a szerző szerint a 2009-es óvodai programhoz hasonló rendeletek vezethetnek oda, hogy magukat transzneműnek valló kisgyerekeket hormonokkal kezeljenek, aztán nemváltoztató műtéteknek vessék alá őket.

De akkor álljon itt a program kifogásolt része szó szerint:

„Az óvodai nevelés gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakoztatására törekszik, biztosítva minden gyermek számára az egyenlő hozzáférést, tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását.”

A bevándorló gyerekek nevelésére vonatkozó rész pedig így hangzott:

„A nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozó gyermekek óvodai nevelésében biztosítani kell az önazonosság megőrzését, ápolását, erősítését, átörökítését, nyelvi nevelését, a multikulturális nevelésen alapuló integráció lehetőségét.

A hazájukat elhagyni kényszerülő családok (a továbbiakban: migráns) gyermekeinek óvodai nevelésében biztosítani kell az önazonosság megőrzését, ápolását, erősítését, az interkulturális nevelésen alapuló integráció lehetőségét, az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmét.”

A programnak ezt a két elemét aztán rögtön módosították a 2010-es kormányváltást követően, mivel „vitatható irányba befolyásolta volna a gyermekek erkölcsi, szellemi fejlődését”.

A jelenleg hatályos óvodai alapprogramban a nemi sztereotípiák tudatos kerülése helyett már ez áll: „Az óvodai nevelés gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakozásának elősegítésére törekszik, biztosítva minden gyermek számára, hogy egyformán magas színvonalú és szeretetteljes nevelésben részesüljön, s meglévő hátrányai csökkenjenek. Nem ad helyet semmiféle előítélet kibontakozásának.” A menekült gyerekekről szólva pedig ennyit ír elő a program: „A hazájukat elhagyni kényszerülő családok (a továbbiakban: migráns) gyermekeinek óvodai nevelésében biztosítani kell az önazonosság megőrzését, ápolását, erősítését, társadalmi integrálását.

A Magyar Idők cikke szerint a 2009-es alapprogram konzervatív oldalon óriási tiltakozást váltott ki, „rengeteg gyermekpszichológus hívta fel a figyelmet arra, hogy a kicsik lelki fejlődésére milyen káros hatással van a rendelet.” De például a cikk címében szereplő Vekerdy Tamás nem tiltakozott, sőt, tagja volt annak a bizottságnak, amely a program szakmai anyagát előkészítette. Nemcsak Vekerdy bűnös az óvodai „genderrendelet” létrejöttében a cikk szerint, hanem többek közt még Dobrev Klára, Göncz Kinga, Gurmai Zita, Palya Bea, Sebestyén Márta és Wirth Judit, a NANE Egyesület munkatársa is. A közös ezekben a nőkben az, hogy mind tagja volt az Unifem-Ért Magyar Nemzeti Bizottság Egyesületnek, amely szervezet „genderpropagandájának” hatására született az óvodai alapprogram, legalábbis a Magyar Idők szerint.

Megszokhattuk már, hogy a kormány azzal az érveléssel küzd a társadalmi nemek létezésének elismerése és a nemi szerepek felszámolása ellen, hogy ez az út a biológiai nemek megszűnéséhez vezet, hogy a „genderideológusok” kétségbe vonják a férfiak és a nők létezését. De jelentsük ki, az, hogy az óvodákban „a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek” lebontása és a „nemi sztereotípiák tudatos kerülése” volt a cél 2009-ben, nem jelenti azt, hogy ha nem lett volna kormányváltás, mostanra nem is lennének fiúk és lányok ezekben az intézményekben. A nemi sztereotípiák kerülése csupán annyit jelent, hogy a nők és a férfiak számára is káros előítéleteket, társadalomba berögzült szokásokat próbáljuk meg levetkőzni.

Az viszont, hogy a Fidesz fontosnak tartotta ezeket a mondatok minél gyorsabban módosítani kormányra kerülése után, mindent elmond arról, mit is gondol kormányunk a férfiak és nők társadalomban betöltött szerepéről.

Címlapkép: Pixabay.