Az Index mögötti cégek új tulajdonosai szerint nincs politikai szándékuk a lappal

A lapok tartalmi fejlesztését tervezik, és színvonalas Index.hu-ra vágynak a CEMP-X Online Zrt. új tulajdonosai. Ezt a hétfőn nyilvánosságra került adásvétellel befolyásuk alá került napi.hu-nak nyilatkozta Oltyán József médiabefektető, Bács-Kiskun megyei KDNP-s politikus, a NER elkötelezett híve és Ziegler Gábor eddigi igazgató.

A leginkább interjú-formátumú sajtóközleménynek mondható cikkben az Index mögött álló, de az Index fölött tartalmi befolyással nem rendelkező CEMP-et megvásároló két tulajdonos elsősorban az Index függetlenségéért aggódó közvéleményt igyekezett nyugtatni: kiemelik, hogy nincs joguk beleszólni a napi szerkesztésbe, és ez üzleti okokból sem áll érdekükben.

A tulajdonos-páros elmondása szerint üzleti lehetőséget lát a CEMP-ben, alapvetően a lapok minőségének javításától reméli az olvasók és a bevételek növekedését, és azt remélik, hogy néhány éven belül megtérül a befektetésük.

A tulajdonos-páros a KDNP-s politikus Oltyán József médiás múltját és szakértelmét, valamint az index.hu-hoz való érzelmi kötődését hangsúlyozzák: Oltyán 20 éve foglalkozik a médiával és ismeri a piacot, Oltyán azt állítja, üzleti döntéseit nem befolyásolja politikai elköteleződése.

A vad KDNP-s kommentelői múltjáról beszáloló cikkek kapcsán Oltyán arra utal, hogy a 444-nek (a vállalkozó ezt a lapot emeli ki, valójában többen is foglalkoztak a  kommentjeivel) piaci érdeke, hogy az Index függetlenségének kérdését napirenden tartsa.

Az emlegetett cikkek többek közt arra mutattak rá, hogy Oltyán elkötelezett támogatója a Fidesznek, és bonyolult viszonyt ápol a sajtószabadadsággal, amit egybek mellett azzal fejezett ki, hogy ünnepelte a Népszabadság bezárását. Egy kommentje kapcsán, mely szerint már két éve „tiltólistára tette” az Indexet, azt mondta, hogy az Indexre azért tesz megjegyzéseket, mert kötődik a laphoz érzelmileg, korábban ugyanis részt vállalt egy indexes válallkozásban, és „Indexesnek” tartja magát.

Oltyán a napi.hu kérdésére azt is elmondja, nem fog részt venni a napi operatív munkában, a lapok szerkesztőségének életében pedig nem terveznek alapvető változtatásokat.

Tegnapi cikkünkben azt írtuk, arra egyelőre nem utal semmi, hogy az Index megszűnt volna független lenni, de új tulajdonosán keresztül NER-elkötelezett szereplőknek vált kiszolgáltatottá. A tulajdonosok akár megvonhatják a lapot a bevételi forrásaitól, és a lap függetlenségét garantálni kuratóriumot is megpróbálhatják visszahívni.

Az Index szerkesztősége egyébként létrehozott egy oldalt, ahol követni lehet hogy függetlennek tartják-e a lapot.

(napi.hu)

Olvass tovább!