Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak tegnap jelent meg a Trump-könyv, de már közel egymillió elfogyott belőle

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megjelenése napján már 750,000 példányt adtak el abból a tényfeltáró riportkönyvből, amelyet Bob Woodward, a Richard Nixon elnököt megbuktató 1972-es Watergate-botrányt kirobbantó újságíró írt a Donald Trump idején káoszba sodródó Fehér Házról.

Hiába készült Woodward amerikai kiadója, a Simon & Schuster a kivételes rohamra, erre még ők sem számítottak: a tegnapi hivatalos megjelenés napján már kilencedszer kellett újranyomást kérniük a botrányosnak ígérkező kötetből, amelyet világszerte kapkodnak el az emberek a boltokban és online is.

A kiadó igazgatója, Jonathan Karp ma közleményben is reagált a feltűnő sikerre. Azt írja:

Bob Woodward Félelem című könyve egy kulturális jelenség erejével fogy, rendkívül nagy számban, és minden formátumban: keménykötésben, e-könyvben, hangoskönyv-kiadásban is. A hatalmas publikáció előtti, és azóta is tartó, érdeklődés alapján az olvasóközönségnek valóban óriási igénye van annak megismerésére, amit, Woodward szavaival, mi is ”kivételes történelmi fordulópontnak„ tartunk.

A könyv több száz órányi, hangra vett interjúanyagon alapul, rémisztő képet fest a Fehér Ház jelenlegi állapotáról. Maga az elnök is próbálta a várható hatalmas botrányt csillapítani, hétfőn Twitteren ”viccnek„ nevezte a könyvet, amelyet egyszerű, politikai propaganda-támadásnak tart személye ellen, a demokraták részéről.

Egymással nem beszélő kollégák, szabotázsakciók

Kétségkívül könyv a leghajmeresztőbb részlete az, amely Woodward könyvéből korán kiszivárgott az volt, hogy nevük elhallgatását kérő fehér házi segédek azt vallották:

gyakorta emelnek el az elnök íróasztaláról dokumentumokat, nehogy bizonyos érzékeny információk a sokszor beszámíthatatlan elnök tudomást szerezzen erről.

Maga Donald Trump sokszor teljesen irracionálisan viselkedik, akkor támadt például neki személyes ügyvédjének, John Dowdnak, amikor a Robert Mueller-féle vizsgálat miatt éppen a legnagyobb szüksége lett volna rá.

Woodward interjúalanyai hosszasan beszélnek még a Trump cég zűrös ügyeiről, amelyeket képtelenek voltak rendezni. Legsúlyosabb tartozásuk például a Deutsche Bank felé áll fel, amelynek fejében a nemzetközi német bankóriás máris kedvező törvényi feltételekhez is jutott.

Bob Woodward, aki Carl Bernsteinnel közösen a Washington Postban tárta fel a Nixon elnökhöz kötődő Watergate megfigyelési, és tiltott kampányfinanszírozási ügyet, egyszer már elérték, hogy egy hivatalban lévő elnökkel szemben eltávolítási procedúra (impeachment) induljon a Kongresszusban. Nixon ennek végét be nem várva mondott le.

Woodward akkori titkos forrása, egy FBI dolgozó, aki csak a ”Deep Throat„ (Mélytorok) néven híresült el, elsődleges forrásként adott fogódzókat a Watergate-ügy végleges felgöngyölítéséhez. A sztárújságíró mostani forrásai pedig alig maradnak el tőle.

(The Guardian // Címoldali kép:  Bob Woodward újságíró „Félelem – Trump a Fehér Házban” című, legújabb könyvének új példányait szemrevételezi, a New York-i Simon&Schuster Kiadó irodájában, 2018 szeptember 11-én. / Fotó: Bob Woodward, Twitter)