Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Félreállt saját útjából az Emmi, feloldotta a rezidenseket érintő létszámstopot

Ez a cikk több mint 5 éves.

Folytathatja a rezidensek felvételét az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), így a jövőben mintegy 850 fiatal orvos kezdheti meg munkáját a rezidensprogram keretében – erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jelentetett meg egy közleményt pénteken reggel.

Még augusztus elején derült ki, hogy a közszférában bevezetett létszámstop, ami a múzeumi és egyéb kulturális intézményeken kívül például az erősen létszámhiányos Országos Mentőszolgálatot is érintette, az Állami Egészségügyi Ellátó Központon (ÁEEK) keresztül a rezidensképzésre is vonatkozik. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az ÁEEK által finanszírozott rezidensképzés keretein belül elvileg szeptember elejétől munkába álló 1200 rezidens orvos nem biztos, hogy elkezdhet dolgozni, hiszen a létszámstop miatt az ÁEEK nem veheti fel őket, a rendelkezés feloldásáig ugyanis volt lehetőség új foglalkoztatási jogviszony létesítésére.

Az általános orvoshiány közepette még nagyobb hullámokat keltő ügy egészen szeptember első hetéig húzódott.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint eleinte arról beszélt, hogy valószínűleg csak adminisztratív figyelmetlenségről van szó, és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete is azt a tájékoztatást kapta az EMMI-től augusztus elején, hogy a kormány kiemelten kezeli a kérdést. Az akkor elhangzott ígéret szerint pár nap alatt meg kellett volna oldani a helyzetet, ennek ellenére szeptemberig nem történt előrelépés az ügyben.

Az Emmi közleményét megelőzően a Magyar Rezidens Szövetség Facebook-oldalán jelentette be a létszámstop feloldását: