Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP nem szavazná meg a magyar jogállamiságot kritizáló Sargentini-jelentést

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem erősítette meg Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője azt a hírt, mely szerint döntés született volna arról, a párt képviselőjeként nem szavazza majd meg az EP-ben a magyar jogállam helyzetéről szóló Sargentini-jelentést.

Meszerics Tamás, a Mércének elmondta, nem értesült arról, hogy a pártban ilyen döntés született volna, valamint kiemelte,

az EP-szavazáson majd ő dönt.

Azt is hozzátette, hogy Demeter Márta a Hír TV kérdésére egyedül a budapesti országgyűlési frakció álláspontját ismertethette, amely azonban nem egységes pártálláspont.

Ő pedig a maga részéről úgy véli:

a jelentéssel önmagában semmi jelentős probléma nincsen, annak következményeiről pedig jelen helyzetben még nem aktuális véleményt formálni.

Korábban Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője beszélt arról, hogy  nem támogatná a jelentés elfogadását egy, a Hír TV kérdésére adott válaszában.

Demeter a visszautasítás okait úgy összegezte:

A jelentés nem tudta teljes körűen feltárni a helyzetet, nem jelent megoldást, ezeket a problémákat nekünk, itthon, Magyarországon kell tudni megoldani. Az biztos, hogy az LMP nem tud semmilyen olyan javaslatot támogatni, ami megvonná Magyarországtól a szavazati jogot az Európai Unióban, hiszen a magyar kormány bűneiért nem szabad a magyar embereket büntetni.

Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő az LMP-t is magába foglaló Európai Zöldpárt padsoraiban politizál, őt bízták meg 2017 májusában azzal, készítsen átfogó jelentést, az emberi jogok és jogállam általános helyzetéről az Orbán-kormánnyal kapcsolatban.

13 pontos konklúziójában a szavazás előtt álló Sargentini-jelentés megállapítja, a magyar kormánynak komoly gondjai vannak a jogállam alapvető követelményeivel is. Mivel a LIBE-bizottság júniusban a jelentés tervezetét már elfogadta, ha kétharmados többséggel az EP is így tesz szeptemberben, akkor az EU történetében először a budapesti kormány ellen indítanák el az Alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást, amely a magyar szavazati jog felfüggesztésével járna a testületben.

A jelentés céljáról Sargentini a Mércének korábban úgy nyilatkozott:

A fő problémám a magyar kormánnyal szemben nem az, ahogyan a migránsokat kezeli, hanem az, ahogyan a saját állampolgáraival bánik. Korlátozza a polgárokat a pluralista médiához való hozzáférésben, korlátozza a civil szervezetek működését, kriminalizálja a hajléktalanságot. Hiba lenne azt hinni, hogy ez a vita a menekültügyről és a migrációról szól. Ez a magyarokról szól. Minden más valaki más narratívája.

Címoldali kép: Meszerics Tamás, Facebook