Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A TAO-pénzzel kitömött felcsúti alapítvány fizeti Orbán kisvasútjának veszteségét

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormány sokáig próbálta eltitkolni, mely cégek mennyi társasági adót (TAO) fizettek a bevezetése óta (na és persze az is kérdéses volt, kinek). Arra hivatkozva nem adták ki az adatokat, hogy a TAO nem is közpénz, ám a Kúria végül tavaly októberben úgy döntött, hogy a vállalkozások sportegyesületeknek felajánlott támogatásainak adatai nyilvánosak. Az évekig titkolt adatokból kiderült:

Fidesz-közeli, állami és multinacionális cégek tömték ki TAO-pénzzel a kormány kedvenc focicsapatait.

Bevezetése óta összesen 526 milliárd forint TAO ment sport- és kulturális szervezeteknek, tehát 2011 óta ennyivel kevesebb adó jutott az államkasszába. Ráadásul az eredeti ígéretekkel ellentétben az utánpótlás támogatása helyett stadionokat építettek, külföldi igazolásokat és profi játékosok fizetését finanszírozták belőle. A legtöbb pénzt az elmúlt 7 évben a felcsúti Puskás Akadémia kapta, összesen 16,29 milliárd forintot.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) tavalyi bevétele 6 milliárd forint volt, aminek kevesebb mint fele TAO-ból lett finanszírozva Fidesz-közeli cégek által, a maradék több mint 3 milliárd forintot céges adományok teszik ki.

Az alapítvány azonban nem csupán a felcsúti focicsapat útját egyengeti, még Orbán Viktor 600 millió forint uniós támogatással épült (szellem)kisvasútjának üzemeltetését is bevállalta.

Az Átlátszó kikérte az alapítványtól az utasszámokat, amiből kiderült, május és július között volt egy olyan nap, amikor 540 utast szállított a kisvasút, de 10 napon egyetlen ember nélkül, teljesen üresen jártak a szerelvények. Az utasok nélküli kisvasút nem túl kifizetődő vállalkozás:

„A FUNA válasza szerint az elmúlt egy évben a jegyeladásból 17,8 millió forint bevétel származott, a működtetés viszont 26 millió forintba került. Tehát 8,2 millió forint veszteséget termelt ebben az időszakban a kisvasút. Ez pont a duplája annak a 4,1 millió forint mínusznak, amennyit a működése első 14 hónapjában hozott össze a kirándulóvonat.”

– írja az Átlátszó. Az uniós pályázat kalkulációja szerint egyébként évi 1,5-2 millió veszteséget szabadna termelnie, ennek most a hatszorosánál tartunk.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány viszont nem aggódik a veszteség miatt (végülis van miből finanszírozni), azt ugyanis adományokból fedezi. Kérdéses, hogy egy félig TAO-pénzből fenntartott, focicsapat támogatásáért létrejött alapítvány miért üzemeltet az adományok egy részéből egy veszteséges kisvasutat, de talán mindent megmagyaráz, hogy  az alapítvány elnöke Mészáros Lőrinc.

(Címlapkép: Wikimedia Commons)