Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MLSZ végre kénytelen volt bevallani, melyik cégek tömték ki TAO-pénzzel a kormány kedvenc focicsapatait

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormány sokáig küzdött azért, hogy ne kelljen nyilvánosságra hozni, kinek mennyit és melyik cégek fizették be az államkasszába a bevezetése óta több mint 500 milliárd forintnyi társasági adót. Főképp arra hivatkozva titkolták, hogy a TAO nem közpénz – Orbán Viktor szerint „kommunista beidegződés” annak tartani. Ennek most lett vége: az Átlátszó megszerezte a Magyar Labdarúgó-szövetségtől az eddig titkolt adatokat.

A titkolózásnak első körben a Kúria vetett véget, amely a Transparency International által elindított per nyomán döntött úgy tavaly októberben, hogy a vállalkozások sportegyesületeknek felajánlott támogatásainak adatai nyilvánosak. A benyújtott fellebbezéseket a Kúria elutasította, a jogerős ítélet értelmében 15 napon belül ki kellett volna adni a kért iratokat.

Az Átlátszó 2018 januárjában adott be a Magyar Labdarúgó-szövetséghez (MLSZ) közérdekű adatigénylést, a lap azt szerette volna megtudni, a 2011 és 2017 között született TAO-támogatásokat mely cégek ajánlották fel mely sportegyesületeknek. Az MLSZ a kért adatokat nem adta ki, húzta az időt, végül az Átlátszó májusban beperelte a szervezetet. Erre az MLSZ júliusban küldött egy levelet, hogy már májusban elküldték a kért adatokat, ezért értelmetlen perelni. Az Átlátszó kérésére újra elküldte az MLSZ az adatokat, amiket ezúttal meg is kapott az oknyomozó portál.

Az évekig titkolt adatok nem rejtegettek nagy meglepetéseket: Fidesz-közeli, állami és multinacionális cégek tömték ki TAO-pénzzel a kormány kedvenc focicsapatait.

A felcsúti csapatnak a 2015/16-os évben 1 milliárd TAO-támogatást fizetett be Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. és Mészáros üzlettársának, Varga Károlynak az egyik cége, a Hódút Kft. 2016/17-ben az MKB Bank (amiben Mészáros Lőrincnek többségi részesedése van) 1,16 milliárd forintnyi támogatást küldött Felcsútra, az R-Kord (Mészáros vasútépítő cége) pedig 560 milliót ajánlott fel. Mészáros a következő évben is nagyvonalúan támogatta a csapatot, akkor a Mészáros és Mészáros Kft. és R-Kord Kft. összesen 891 milliót adtak, az MKB pedig 1,4 milliárd forintot.

Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter csapatát, a Kisvárdát főleg a MOL és a Duna Aszfalt (a cég tulajdonosa Szíjj László, aki szintén Mészáros Lőrinc üzlettársa), Tállai András NAV-elnök csapatát, Mezőkövesdet a MOL és az OTP támogatta, a Fradit pedig a Magyar Telekom.

Az Mfor összesítése szerint a TAO bevezetése óta összesen 526 milliárd forint társasági adó ment sport- és kulturális szervezeteknek, tehát 2011 óta ennyivel kevesebb adó ment az államkasszába. Ráadásul az eredeti ígéretekkel ellentétben főként nem az utánpótlást támogatják belőle, hanem stadionokat építettek, külföldi igazolásokat és profi játékosok fizetését finanszírozták belőle. A legtöbb pénzt az elmúlt 7 évben a felcsúti Puskás Akadémia kapta, összesen 16,29 milliárd forintot.