Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvénymódosítással könnyítenék az adósok kilakoltatását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Gyorsítanák és egyszerűsítenék egy jogszabály-módosítással a végrehajtások folyamatát, mondta Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

KILAKOLTATÁS Budapesten; KÉP: MÉRCE

A kormánypárti Magyar Időknek nyilatkozó Schandl szerint már az ősszel az Országgyűlés elé kerülhet a törvényjavaslat, amelynek célja, hogy „gyorsabb, átláthatóbb és egyszerűbb legyen a végrehajtás folyamata”.

A jogszabály-módosítás elsősorban az elmúlt két évben a devizahitel-válság miatt felpörgetett kilakoltatások miatt vetődhetett fel: 2017-ben 3636 kilakoltatás történt Magyarországon, míg 2018 április és június közt 1355. Ezeknek legnagyobb része (a 2018. második negyedévben történt kilakoltatások kb. 60%-a) az adóssággal terhelt lakásokból történt, ez az a kategória, amely az elmúlt években meredeken megnőtt.

A módosítás részletei nem derültek ki, a Végrehajtói Kar elnöke szerint pusztán technikai változtatásokról van szó. Az ördög azonban a részletekben rejlik: ma egyes esetekben akár egy év is eltelhet a végrehajtás kérése a végrehajtás közt (a jelenlegi jogszabályok például lehetőséget adnak arra, hogy az adós kérje a bíróságtól a végrehajtás felfüggesztését, legfeljebb hat hónapra),

ez az idő sokszor éppen arra elég, hogy az adós valamiképpen alternatív lakhatás után nézzen, és elkerülje az utcára kerülést.

A kormány eddig azt kommunikálta, hogy lezártnak tekinti a devizahitelek kérdését. Egy végrehajtásokat egyszerűsítő törvénymódosítás azonban fontos gesztus lenne az ingatlanpiaci befektetők és a bankok számára, miközben hátrányosan érintené azokat a jellemzően szegényebb adósokat, akiken a kormány korábbi intézkedései (forintosítás, Eszközkezelő) nem segítettek.

A megélhetési válság az elmúlt időszakban csak mélyült, még többeknek okozva lakhatási nehézséget. A moratórium lejárta óta megindultak az embertelen kilakoltatási eljárások, az egekbe szökő albérletárak pedig még elérhetetlenebbé teszik a hajléktalanságból kivezető utakat.

Felháborítanak a tömeges kilakoltatások, az albérletárak, hogy lakni lassan luxus Magyarországon?

Akkor gyere el te is a Város Mindenkié Csoport 10. Lakásmenetére, szeptember 18-án a Bakáts térre, és követeljük együtt, hogy végre az emberekért cselekedjenek a politikusok!

A végrehajtók személyi állománya is változik: 30 új végrehajtót neveztek ki, és további 20 hely kiadó még, miközben néhány tucat végrehajtó elhagyja a szakmát. A körülbelül 200 fős végrahajtói állomány azért cserélődött le részben, mert míg korábban a szakma gyakorlásának nem volt feltétele a jogi diploma, ez a helyzet mára megváltozott.