Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az új amerikai nagykövetet egyáltalán nem zavarja Orbán politikája

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Egyetlen elégedetlen emberrel” sem találkozott még Magyarországon David B. Cornstein, Donald J. Trump elnök idén nyáron kinevezett új budapesti nagykövete. Erről a Szombat zsidó folyóiratnak adott nagyinterjújában beszélt. A nagykövet arról is beszámolt a lapnak, melyeket tartja az Egyesült Államok legfontosabb feladatainak a magyarokkal való kapcsolattartásban.

Cornstein itt a hadügyi fejlesztéseket, az energiapolitikát (Budapest orosz energiafüggőségének mérséklését), és Ukrajna NATO-integrációjának elősegítését nevezte meg, az Orbán-kormánnyal szembeni emberi jogi, és jogállammal kapcsolatos aggályok azonban látványosan lekerültek a napirendről.

Amikor ugyanis arról kérdezik Cornsteint, nem tapasztalta-e a jogállam, szabadságjogok sérelmét Magyarországon, a nyolcvanesztendős diplomata úgy válaszolt:

„Az elmúlt két hónapban rendkívül kedvező tapasztalataim voltak. Találkoztam vallási vezetőkkel, világi vezetőkkel, NGO-k vezetőivel. Naponta tíz programon veszek részt – nem ülök tehát az irodámban arra várva, hogy valaki beessen hozzám. Ám amiről Ön beszél, arról nem hallottam. Senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz, szörnyű, kérem lépjen közbe, segítsen. Én elégedett emberekkel találkoztam. Nem láttam, hogy a szabadságjogokat csorbítanák.”

Azt is elmondja, ha valaki ilyet tapasztal, forduljon hozzá, ugyanakkor ilyesmi eddig még nem történt, és ő csak arról tud beszámolni, „amit vele megosztanak.”

Cornstein később ehhez azt is hozzáteszi, ha valóban hallana emberi jogi, jogállammal kapcsolatos panaszokról munkája során, akkor

„nem Önöknek [ti. a sajtónak] mondanám el elsőként, hanem a kormányhoz fordulnék, és tőlük próbálnék tudakozódni. És ha látnám, hogy a panasz jogos, a kormány meg azt mondja, hogy ne foglalkozzak vele, akkor nem hagynám szó nélkül. Eddig azonban erre nem volt alkalmam, mert nem tapasztaltam ilyesmit.”

Donald Trump ugyan 2017 január beiktatása után rövid időn belül leváltotta Coleen Bellt, az Obama által kinevezett budapesti nagykövetet, de hosszú ideig nem nevezett ki teljes jogú utódot, így idén nyárig a missziót David Kostelancik mint megbízott vezette.

David Cornstein most őt váltotta le, de a régi, Orbánt kritizáló irányvonalból csupán az Egyesült Államokban, New York Államban is bejegyzett Közép Európai Egyetem ügyét viszi tovább. Erről az ügycsoportról most azt nyilatkozta:

„Hivatalba lépésem harmadik napján már látogatást tettem a CEU-n, hogy megmutassam, milyen fontos ez az intézmény számunkra. És ez ismét nem amerikai érdek. Ez Budapest és Magyarország érdeke. Ez az egyetem nem fog elköltözni. Ugyan miért akarják, hogy Bécsbe költözzön? Semmi értelmét nem látom. Mintha érzelmi kérdés lenne, ezért érdemes kicsit hátrébb lépni és újra megfontolni. A magyar kormány öt követelést támasztott az egyetemmel szemben. Mind az ötöt teljesítették, így hát ideje lenne aláírni a megállapodást és tovább lépni.”

Az előzetes várakozásokkal összhangban a még Rex Tillerson amerikai külügyminisztersége idején a Közép-Kelet Európa ügyeivel megbízott új osztályvezető, A. Wess Mitchell meghallgatásán kifejtett Magyarország-stratégiája látszik most érvényesülni.

Erről jelenleg azt lehet tudni, hogy a térséghez értő, alapvetően a Habsburg Birodalom történetéből diplomázó Mitchell abbahagyná az Orbán-rendszer emberi jogi alapon való kritikáját, ezért cserébe várja el az ország erősebb katonai és energiapolitikai igazodását a nyugati szövetségi rendszerhez.

A stratégia olajozottan igazán akkor indulhatott be, amikor a Donald Trump által nemrégiben kinevezett új külügyminiszter, Mike Pompeo végül fogadta Szijjártó Pétert is, a híresztelések szerint pedig készülőben van egy Orbán-Trump találkozó is a jövőben a Fehér Házban.

A magyar kormánynak David B. Cornstein kinevezése a CEU ügyén túl is nagy könnyebbség, hiszen elődei, Kostelancik, Coleen Bell, és M. André Goodfriend ügyvivő mindannyian éles, vagy enyhébb kritikusai voltak az Orbán-kormányok korrupciós ügyeinek, a szabadságjogok csorbításának is.

(Kiemelt kép: USA Nagykövetség, Budapest, Facebook)