Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Az országot maga elé helyezte”: így reagált Amerika John McCain halálára

Ez a cikk több mint 5 éves.

Helyi idő szerint tegnap délután, 81 éves korában elhunyt John McCain republikánus politikus.

John McCain (Fotó: Gage Skidmore/Flickr)

Az arizonai szenátornál tavaly diagnosztizáltak rendkívül agresszív agydaganatot, családja a napokban jelentette be, hogy saját kérésére leállították a gyógyszeres kezelést.

„Úgy halt meg, ahogy élt, a saját feltételei szerint, a szerettei körében, azon a helyen, amelyet a leginkább szeretett”  – írta felesége, Cindy McCain.

John McCain betegsége diagnosztizálása után sem mondott le szenátori megbízatásáról, ám tavaly december óta már nem vett részt a törvényhozási munkában.

 A katonacsaládban született McCain először vadászpilóta volt, majd a vietnami háborúban megsebesült és hadifogságba esett. Öt év múltán, a háború végén szabadult ki.

Politikai pályája 1982-ben indult, amikor a Republikánus Párt tagjaként jutott be az amerikai kongresszusba, majd 1987-ben a szenátus tagja lett. 1999-ben George W. Bush kihívója volt a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelemben, ám végül visszalépett a későbbi elnök javára, 2008-ban pedig Barack Obamával szemben maradt alul.

McCain a kudarcok ellenére is aktív politikus maradt, sőt, attól sem riadt vissza, hogy saját pártját, ezen belül magát Donald Traumpot is élesen kritizálja (például akkor, amikor az elnök az amerikai sajtót vegzálta). Viszonyukat jól példázza, hogy McCain idén májusban közölte: nem szeretné, hogy Donald Trump részt vegyen a temetésén. Sajtóhírek szerint ez így is lesz: családja állítólag nem hívja majd el az elnököt a búcsúztatóra.

John McCain halálának hírére Amerikában a teljes politikai és közélet reagált.

Donald Trump elnök egy meglehetősen szűkszavú közleményben:

„A legmélyebb együttérzésem és tiszteletem John McCain szenátor családjának. A szívünk és az imáink veletek vannak” – írta az elnök.

Barack Obama ezzel szemben hosszan méltatta McCain életművét:

„Csak kevesen lettek annyira próbára téve életükben, mint John, és keveseknek kellett akkora bátorságot mutatniuk, mint neki. De mindannyian törekedhetünk arra, hogy hogy bátran magunk elé helyezzük egy nagyobb jó eszméjét. És John megmutatta nekünk, hogy kell ezt csinálni” – írta a volt demokrata elnök, aki arra is kitért, hogy bár rengeteg különbség volt közte és az elhunyt szenátor között, közös céljuk volt „nagyszabású eszmék ügyintézőjeként” szolgálhassanak.

George W. Bush a következőt írta: „John McCain mély meggyőződésű ember volt, és a legmagasabb rangú hazafi. Állami tisztviselő volt hazánk legszebb hagyományainak szellemében. És számomra egy barát is volt, akit mélyen hiányolni fogok.”

Sarah Palin, akit 2008-as kampányában McCain alelnökjelöltnek kért fel (mely döntését egyébként utólag megbánta), így emlékezett meg róla:

„Ma elvesztettünk egy egyedülálló amerikait. John McCain szenátor vadász volt és harcos, aki sosem félt kiállni az eszméiért. Soha nem az egyszerű utat kereste az életben – áldozataival és szenvedéseivel mindig arra inspirált másokat, hogy valami önmaguknál sokkal nagyobb célt szolgáljanak.”

Paul Ryan képviselőházi elnök pedig így búcsúztatta McCaint: „Az országot maga elé helyezte. Egyike volt a a század legbátrabb embereinek. Mindig szerepelni fog a neve a szabadság leggálánsabb és leghűbb szolgálói között.”

McCain hazája iránti elkötelezettségét és hűségét, következetes, megalkuvás nélküli politizálását minden, őt méltató nekrológban, még politikai ellenfelei is kiemelték (a CNN összegyűjtötte a legfontosabbakat), emellett az amerikai közélet számtalan szereplője is megemlékezett a republikánus politikusról.