Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ki védi meg nyáron a munkavállalókat?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A nyári szezon alatt tartott munkaügyi akcióellenőrzést a Pénzügyminisztérium, az évszak három kiemelkedő területét vizsgálták: az építőipart, a kereskedelmet és a vendéglátást.

Mindhárom esetben több szabálytalanságot is felfedeztek, a vizsgált 1037 munkáltató 80 százalékánál, 3119 ellenőrzött munkavállaló 72 százalékánál találtak valamiféle szabálytalanságot az ellenőrök.

Fontos például kiemelni, hogy a megvizsgált munkavállalók 28 százaléka volt bejelentetlenül alkalmazva.

E tekintetben magasan a legrosszabb a helyzet az építőiparban, ahol a feketén foglalkoztatottak aránya 60 százalék volt, miközben a másik két, fentebb már említett területen ez az arány 9-9 százalékot jelentett.

A munkaadók a munkaidőre vonatkozó szabályok betartásával is hadilábon állnak: az intézkedések 13 százaléka vonatkozott valamilyen munkaidő-beosztással és a munkaidőkerettel összefüggő problémára.

A munkakörülmények siralmas állapotára világított rá a Népszava pénteki írása is, amelyben a Vasas Szakszervezet elnöke, László Zoltán kiemelte, hogy a nagy melegben rendkívül megszaporodnak a balesetek, rosszullétek,

a munkaadók jelentős része ugyanis egyáltalán nem szentel kellő figyelmet a kánikulában történő munkavégzés lehetséges veszélyeinek, így a szükséges óvintézkedéseket sem teszik meg.

Példaként kiemelte, hogy volt olyan nyugat-magyarországi autóipari beszállító üzem, ahová például egy nap kilencszer is ki kellett hívni a mentőt, mert sorra lettek rosszul a védőfelszerelésben, klíma és szellőzés nélküli helységben dolgozó munkások.

Az építőipar egyébként is rendkívül ingoványos terület: elkeserítő, hogy az egyre növekvő számú munkahelyi baleset közül a legtöbb halálos áldozatot követelő éppen ebben az ágazatban történik, ami elsősorban a túlterheltségre és a nem megfelelő munkakörülményekre vezethető vissza.

(via MTI, Népszava)