Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az óvodások nemzettudatát 500 millióból erősíti a kormány, a WC-papírt a szülők veszik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját gyártású kisfilmekkel erősítené a szülőföldhöz kötődés és az egészséges nemzettudat kialakítását az óvodás korú gyermekekben – írja a Népszava. Miután a kormány úgy módosította az Óvodai nevelés országos alapprogramját, hogy arról csak a Nemzeti Pedagógus Karral egyeztetett (minden egyéb szakmai szervezetet elfelejtett megkérdezni), már ősztől nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nemzeti identitástudat kialakítására, a keresztény kulturális értékek, a nemzeti jelképek ismeretére, a rajzos foglalkozásokon pedig a nemzeti szimbólumok, népi motívumok megismertetése kerül előtérbe az óvodákban.

Az óvodapedagógusoknak tehát szeptembertől még több magyar népmesét, verset, mondókát, dalt és hagyományőrző népi játékot kell tanítaniuk a gyerekeknek, amiben segítségükre lesznek a nemzettudatot erősítő kisfilmek is, amelyek előkészületei már folyamatban vannak a minisztérium szerint.

A Népszava által megkérdezett szakértők azonban nem értik, mi szükség volt a változtatásokra, ugyanis a népmesék, népdalok és a nemzeti értékek ismerete eddig is az óvodai programok része volt. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint az egészséges nemzeti nevelés évtizedek óta jelen van az óvodákban, ezért csak reménykedni tud abban, hogy a rendeletmódosítás valójában csak az ideológiai kampány része, a pedagógusokat pedig békén hagyják majd a gyakorlatban.

„Ez már csak azért is szerencsés lenne, mert az egész Orbán-kormány nemzetfelfogása egy történelmietlen, hazug felfogás, ami kirekesztésen és nem létező mitológiákon alapul.”

– mondta az elnök a Népszavának, majd hozzátette,

„keresztény kulturális értékek” címszó alatt megtörténhet, hogy világnézeti nevelést visznek be az intézményekbe, ami nem egyházi óvodákban a világnézeti semlegesség elvét sértheti.

A napokban az EMMI egy másik intézkedése is nagy port kavart az óvodapedagógusok körében: Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szerint a népegészségügyi reformokat egy általános „szemléletváltás” keretében az óvodában kell elkezdeni.

Kásler javaslataira petícióval reagáltak az óvodapedagógusok, szerintük ugyanis – a nemzeti neveléshez hasonlóan – az egészséges életmódra nevelés is évtizedek óta része az Óvodai nevelés országos alapprogramjának.

„El sem tudja képzeli, hogy az országban milyen erőveszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a gyermekek mindent megkaphassanak, annak ellenére, hogy jelenleg is több száz óvodapedagógus hiányzik a rendszerből.”

– olvasható a petícióban, amely tételesen felsorolja, mi mindent kellene biztosítania az államnak ahhoz, hogy a gyerekek testi-lelki egészségének megőrzése ne jelentsen emberfeletti munkát az óvodapedagógusoknak.

Nagy segtíség lenne például, ha nem a szülőknek kellene minden évben szappant, WC-papírt, zsebkendőt és fogkrémet vinni az óvodákba, vagy ha az óvodákba szállított élelmiszer garantáltan tápanyagban gazdag lenne, mivel sok család otthon ezt nem tudja biztosítani a gyermekeknek, de az intézmények felújítása és játékra alkalmas udvarok kialakítása sem utolsó.

Az óvodások nemzeti nevelésére a kormány 500 millió forintot biztosít.