Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabadon engedték az izraeli hatóságok Ahed Tamimi-t, aki felpofozott egy katonát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még tavaly decemberben látott napvilágot egy felvétel, amin az látszik, hogy az akkor 16 éves palesztin lány, Ahed Tamimi dühösen rátámad egy izraeli járőrre, amikor a katonák a házuk udvarára lépnek. Tamimi később azt állította, hogy azért volt feldúlt, mert látta, hogy a katonák aznap gumilövedékkel lőtték fejbe 15 éves öccsét. A katonák szerint fiatalok köveket dobáltak a járőrre, ezért vizsgálták meg a helyszínt.

A most 17 éves lány ellen az eset után 12 vádpontban indult eljárás, ezek többsége bántalmazással, bujtogatással és hatóság elleni erőszakkal volt kapcsolatos. A lányt és édesanyját több hónapos börtönbüntetésre ítélték, miután Tamimi beismerő vallomást tett.

Ahed Tamimi nagy népszerűségre tett szert a megszállt Ciszjordániában az eset után. Arcképe posztereken és falfestményeken terjedt a palesztin területeken, édesapja felhívására, hogy engedjék szabadon Tamimi-t, 1,7 millió aláírás gyűlt össze.

A tinédzser lányt nagy tömeg kísérte otthonába. „Az ellenállás folytatódik, amíg a megszállás véget nem ér” – mondta a tömegnek. Később a médiának nyilatkozva azt mondta, hogy jogi tanulmányokat tervez, hogy „elszámoltathassa a megszállókat”.

Forrás: BBC
Kép: Wikimedia Commons