Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Tusványoson: az illiberális kereszténydemokrácia Európa jövője

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elérkezett a 29. tusványosi szabadegyetem zárónapja, ezzel együtt Orbán Viktor beszéde is. Migráció, európai parlamenti választások, gazdasági növekedés, kereszténydemokrácia – ezek voltak a miniszterelnök idei beszédének alappillérei.

Mi történik a következő egy évben?

A nemzeti és keresztény alapjaink stabilak, ami a gazdaságtól a középosztály kulturális szokásain át a szegények számának csökkenéséig mindenre kiterjed, ezért a 2018-as kétharmados győzelem után egy új korszak kiépítése a cél. Új szellemi és kulturális szemléletre van szükség – szeptembertől nagy változások előtt állunk – ígéri a miniszterelnök.

A terv az egész Kárpát-medence újjáépítése 2030-ig.

Újra erősek, bátrak, elszántak vagyunk, ezért itt az idő, hogy szorosan együttműködjünk a szomszédos országokkal: autópályákkal és vasútvonallal kössük össze országainkat, hangoljuk össze védelmi politikánkat, kössük össze energiahálózatainkat, fektessünk be egymás országaiba. Ehhez azonban tisztelet kell: a modern Románia 100 éve nem képes elfogadni, hogy Székelyföldön másfél millió magyar él, pedig a miniszterelnök szerint

„Székelyföld akkor is létezni fog, amikor már egész Európa behódolt az iszlámnak.”

Felépíteni Közép-Európát

Közép-Európa más, mint Nyugat-Európa, a miniszterelnök 5 tézist fogalmazott meg azzal kapcsolatban, mi alapján kellene felépíteni: minden európai országnak joga van

  •  megvédeni a keresztény kultúráját, elutasítani a multikulturalizmus ideológiáját
  • megvédeni a hagyományos családmodellt; minden gyereknek joga van egy apához és egy anyához
  • megvédeni a kulcsfontosságú gazdasági ágazatait, piacait
  • elutasítani a bevándorlást
  • a legfontosabb kérdésekben az „egy nemzet, egy szavazat” elvéhez

Mi történt a világban?

A miniszterelnök szerint a legfontosabb kiemelni Amerikát, Kínát, Oroszországot, illetve Európa folyamatos jobbra tolódását.

Amerika folytatja a harcot azért, hogy a világ vezető nagyhatalma maradhasson, Kína viszont fölényben van több szempontból is – kérdés, hogy fegyverkezés nélkül zajlik-e majd ez a harc – ezzel kapcsolatban egy orosz-amerikai megállapodást is vizionál a miniszterelnök.

Oroszország ütközőzónák kialakítására fog törekedni, aminek Ukrajna az egyik áldozata – úgy véli, Ukrajna nem fog belépni a NATO-ba, se az EU-ba, nem épül fel a modern Ukrajna.

Orbán Viktor szerint Törökország-Izrael és Egyiptom biztosítja ma Európa biztonságát, az ő stabilitásuktól függ minden.

Ezért lehet szeretni vagy nem szeretni a vezetőiket és a politikájukat, nekünk az az érdekünk, hogy stabilak maradjanak.

Emellett persze nekünk is szükségünk lenne közös európai haderőre, amihez már csak politikai elszántság kellene, ugyanis nem támaszkodhatunk mindenben a NATO-ra.

Európa ostorozása

Európa valaha egy világformáló erőközpont volt, mert mert gondolkodni és cselekedni. Mára azonban a vallást megtagadta, az alkotóművészetet cenzúrázza, a kutatásban megelőzte az USA és lassan Kína is, az üzleti vállalkozásokat Brüsszel uralja.

Az Európai Bizottság mandátauma 300 nap múlva lejár, aminek Orbán szerint már épp itt az ideje. A bizottság ma pártos (liberálisok pártján áll), elfogult, nem barátja a szabadságnak – „örüljünk, hogy napjai meg vannak számlálva” – mondja a miniszterelnök.

A liberális elit a nyílt társadalom Európáját építi, a keresztény alapokat megtagadta: nyugaton liberalizmus van, demokrácia nincsen.

Nyugat-Európában szerinte általánossá vált a cenzúra: „agyafúrt, ravasz eszközökkel” törlik a hozzáférési lehetőségeket a migránsokról szóló hírekhez.

2019-es európai parlamenti választás

Rettentő fontos ez a választás, mert az ellenfelek nagyon közel járnak a sikerhez: a kesztény hagyományokat elhagyott európai őslakosok és a bevándorlók együttes szavazataival többé nem lehet majd keresztény alapon választást nyerni – ez a tétje a jövő évi választásnak.

A 2019-es európai parlamenti választásnak a bevándorlásról kell szólnia, meg kell akasztani a Soros-tervet.

A kereszténydemokrácia nem a hitelveket, hanem „az abból kisarjadó létformákat védi”. A kereszténydemokrácia nem lehet liberális – ha úgy tetszik, illiberális. A multikulti ellen van, bevándorlásellenes, a keresztény családmodell pártján áll – ezzel kell felvértezni magunkat az európai parlamenti választásokra.

(Címplapkép: MTI/Veres Nándor)