Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Spanyolországban 5 évre börtönöznének be egy anyát, aki bántalmazó férje elől bujkált gyerekeivel

Ez a cikk több mint 5 éves.

Juana Rivas még 2016-ban vitte el gyerekeit (12, illetve 4 évesek most) Olaszországban tartózkodó apjuktól, azzal az ürüggyel, hogy családi látogatást tesznek Spanyolországban. Miután megérkeztek, Rivas azonnal benyújtott egy feljelentést gyermekei apja ellen, családon belüli erőszak miatt, ám akkor a spanyol bíróság utasította a nőt, hogy a gyerekeket vigye vissza apjukhoz. Akkor ezt Rivas nem tette meg, tavaly azonban feladta magát.

Rivas korábbi partnerét, az olasz Francesco Arcurit korábban már elítélte a bíróság bántalmazás miatt. A bíróság mostani ítéletében azonban ennek ellenére azt hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték rá, hogy azóta történt bántalmazás, illetve az idősebbik fiukat nem érte bántalmazással összefüggő trauma az eset óta eltelt időszakban egy vizsgálat szerint.

Rivast világszerte, de főleg Spanyolországban rengetegen támogatták, a közösségi médiában komoly népszerűségre tett szert a #JuanaEstáEnMiCasa (Juana az én házamban van) hesteg még bujkálásának időszakában.

A granadai bíróság most 5 év szabadságvesztésre, gyermekei felügyeleti jogának 6 évre szóló felfüggesztésére, valamint a jelentős perköltségek maradéktalan megfizetésére kötelezte Juana Rivast. Az ítélet szerint az anya gyerekrablást követett el.

Rivas ügyvédje fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, amelyet „az igazságszolgáltatás csődjének” titulált. Egy Dél-Andalúziai baloldali pártokat tömörítő szövetség vezetője, Antonio Maíllo szerint „barbár” ítélet született, ami veszélyes precedenst teremthet. „Az ország változott, de az igazságszolgáltatás még mindig elavult keretekhez ragaszkodik” – tette hozzá.

Yolanda Besteiro, a Progresszív Nők Alapítványa szerint az ítélet aránytalan, mivel a bántalmazást nem vették figyelembe. Szerinte az ítélet

„megmutatja, hogy mennyire hiányzik az empátia az igazságszolgáltatásból, és nem vesz tudomást a gender-alapú erőszakról, és arról, hogyan viselkednek a bántalmazók”.

A gyerekek apja minden vádat tagad, szerinte médiakampány zajlik ellene. A korábbi elítélésére azt állította, hogy csak azért vallotta bűnösnek magát, hogy ne kelljen évekig csatároznia a bíróságon.

Forrás: BBC
Címoldali kép forrása: twitter.com, Noelia Vera