Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mindent megtesz a kormány, hogy ne kelljen bocsánatot kérnie a Helsinki Bizottságtól

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Helsinki Bizottságnak jogerős ítélete van arról, hogy a kormány 2017-es őszi nemzeti konzultációjában valótalnul állította, „Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság (…)”.

Amellett, hogy a Fővárosi Ítélőtábla 2 millió forint sérelmi díj megfizetésére kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, az ítélet arra is kötelezte a kormányt, hogy bocsánatkérő nyilatkozatát 30 napig a kormany.hu nyitóoldalán tegye közzé.

Az ítélet idén május 4-én született, így a Helsinki számításai szerint július 2-án már közzé kellett volna tenni a bocsánatkérést, melyben a következőknek kell szerepelnie:

„A Miniszterelnöki Kabinetiroda megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét azzal is, hogy azt a valós tényt, miszerint a Helsinki Bizottság menedékkérők, menekültek jogvédelme érdekében is fellép, abban a hamis színben tüntette fel, hogy a törvénytelenségeket elkövetőket védi.”

Ma, júlis 24-én még mindig nincs nyoma a nyilvános bocsánatkérésnek, aminek az az oka, hogy a kormány a Kúriához fordult felülvizsgálatért, amelynek lefolytatásáig azt kérte, ne kelljen közzétennie a bocsánatkérést.

De mivel a kormány nem teljesítette a jogerős ítéletben foglaltakat, a Helsinki is bírósághoz fordulhatna egy végrehajtási kezdeményezéssel, ami eléggé megbonyolítaná az ügyet,

ezért a kormány ügyvédei megkérték a Helsinkit, hogy nagyvonalúan tekintsen el ettől és várják meg a Kúria felülvizsgálatát.

Igen, nagyvonalúságot kér a kormány, miután 2017 őszén ugyanebben az ügyben az első fokú ítéletet követően a Helsinki azt kérte, hívják vissza a nemzeti konzultációs íveket a másodfokú döntés megszületéséig (nem hívta vissza), majd 2018 tavaszán Hollik István és a Fidelitas „Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricákat ragasztgattak civil szervezetek – többek közt a Helsini Bizottság – épületeire.

A Helsinki a kormánnyal ellenben valóban nagyvonalú döntést hozott, így eltekint attól, hogy újra bírósághoz foduljon a nyilvános bocsánatkérés elmaradása miatt, és megvárja a Kúria döntését.

„Szemben a kormánnyal, mi ennél a pernél is megőriztük a józanságunkat, és a lehető leggálánsabban járunk el, noha az alperes erre nemigen szolgált rá.”

– közölte a Helsinki Bizottság a HVG.hu kérdése.