Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Továbbra sem a muszlim lakosság a németországi antiszemitizmus fő forrása

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ismét horogkereszttel fenyegetik a zsidókat Németországban, ezúttal épp a muszlimok – írja a PestiSrácok.hu. A jobboldali hírportál egy esetre hivatkozik, ami egy hónapja történt a berlini John F. Kennedy Gimnáziumban.

Egy zsidó diáknak több hónapon keresztül tűrnie kellett, ahogy osztálytársai vallása miatt mobbingolták. Durva jelenetek játszódtak le: füstöt fújtak az arcába és azt mondták neki, hogy emlékezzen a rokonaira a gázkamrában, horogkeresztes cédulákat ragasztottak a hátára – számolt be a mobbingolt diák. A gimnázium Zehlendorfban van, Berlin egyik jómódú negyedében, egy angol-német kéttannyelvű iskoláról van szó. Sok diplomataszülő ide küldi gyermekét, ezért (is) kavart az eset nagy port. Eddig korrekt a PS.hu cikke.

A PS cikke azonban sztereotipizál és általánosít azzal a felvetéssel, hogy muszlimok fenyegetik a német zsidókat. De mi stimmel ebből? Az utóbbi évben többször fordult elő berlini iskolákban, hogy muszlim gyerekek zsidó osztálytársaikat hasonló módon mobbingolták vallásuk alapján. Egy éve egy friedenaui gimnáziumban, egy másik „jómódú„ berlini negyedben, a Human Rights Watch nemzetközi civil szervezet németországi elnökének fiát mobbingolták. Idén márciusban aztán egy általános iskolában egy másodikos lányt fenyegettek azzal, hogy meg kell verni, mert nem hisz Allahban.

Ez a cikk összefoglalja, hogy miért elterjedt és veszélyes az Izrael (gyakran egybevetve zsidókkal, akárhonnan jönnek) elleni gyűlölet arab országokban: Már Izrael 1948-as alapítása előtt, a második világháború alatt a jeruzsálemi mufti az odamenekülő zsidók ellen uszított, és Hitlerrel kooperált. Izrael államalapítását sok környező arab ország veszteségnek fogta fel. Iszlamista szervezetek, mint a palesztin Hamasz folytatják az uszítást, 1996 óta világszerte „Al-Quds”-napon tüntetnek az izraeli állam ellen és „Jeruzsálem felszabadításáért”. A bonyolult igazság valahol a Hamasz-vezette terrortámadások és Benjamin Netanjahu izraeli államfő agresszív védelem- és telepítéspolitikája közt helyezkedik el.

Kép: Twitter.com/HeadlinesCenter

Németországban legkésőbb 2015 óta újra folyik egy vita arról, hogy az antiszemitizmus „importált”-e. Vannak olyan feltételezések, amelyek szerint gyakrabban muszlim gyerekek a „tettesek„. A német zsidó közösség több prominens tagja is így vélekedett erről. Ez főleg Németországban hasznos magyarázat lenne arra, hogy évente még mindig több száz antiszemita bűncselekmény történik csak Berlinben anélkül, hogy a társadalom azt tárgyalná, hogy a híres Holocaust-feldolgozás (Auschwitz-látogatások, Holocaust-emlékmű Berlin közepén, stb.) ellenére miért esnek zsidó polgártársak még mindig antiszemita tettek áldozatául.

De sajnos az antiszemitizmus (Németországban is!) gazdag, muszlim, keresztény, stb. gyerekek körében (és felnőtteknél!) is előfordul.

A John F. Kennedy iskolában nem muszlim gyerekek kezdték a mobbingot.

Országszerte pedig nincsenek adatok arról, hogy hány antiszemita mobbingesetet követtek el muszlimok, hányat nem-muszlimok. A RIAS (Recherche- und Informationszentrum Antisemitismus) nevű információs portál 2015 óta gyűjti, hogy hány „antiszemita eset„ (vagyis nem feltétlen bűncselekmény, lehet mobbing is) történik Berlinben. Ezek csak azok, amelyeket a közösség, illetve a bántott személyek jelentenek. A jelentett esetek száma az utóbbi években egyre nőtt, de mivel csak pár éve létezik a RIAS, ez a portál növekvő ismertségére is visszavezethető.

A rendőrség adatai szerint az antiszemita bűnügyi esetek száma az utóbbi években jócskán megnőtt.

A legtöbb extrém eset jobboldali tettesekhez köthető és csak nagyon kis számban (288-ból 5) volt „fanatikus muszlim„ a tettes.

Erre reagálva a német kormány májusban beiktatta a szövetségi köztársaság első antiszemitizmus-megbízottját. Ettől persze az antiszemitizmus nem fog eltűnni, kommentált Josef Schuster, a Zsidó Központi Tanács (Zentralrat der Juden) elnöke egy interjúban.

”De a megbízott segíthet felmutatni, honnan jön a gyakorlatban az antiszemitizmus – jobbról, balról és bevándorlóktól is.”

Schuster szerint nem új az antiszemitizmus a német társadalomban – viszont nő az érzékenység iránta a társadalom többségében. Szerinte ez jó, és segíthet abban, hogy javuljon a zsidók helyzete Németországban. (A teljes interjú itt olvasható.)

Főleg az a fontos, hogy a tanárok érzékenyek legyenek efféle „vallási alapú mobbingra”, akármilyen vallás ellen. Ritkán olvasni muszlimok elleni „vallási mobbingról”, de ez nem jelenti azt, hogy nem fordul elő. A berlini szenátus már indított érzékenyítő programokat tanároknak. Schuster azt mondja: Nem szabad félniük a tanároknak és iskolaigazgatóknak attól, hogy rossz fényt vetne az iskolára, ha ilyen esetek válnának ismertté az iskola körül. „A kár sokkal nagyobb lesz, ha nem nyíltan tematizálják az esetet” – tette hozzá.