Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akár 2 év börtönnel is büntetné a Fidesz azt, aki egy politikust munkán kivül zaklat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A parlament rendkívüli ülésszakának hetében, 3 nappal a nyári szünet előtt, külön eljárásban tárgyalná a Fidesz azt a törvényt, amely akár 2 év börtönbüntetéssel is sújtaná azokat akik

hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben

követik el a zaklatás tényállását.

Ez azt jelenti, hogy akár 2 évre is börtönbe kerülhet valaki, ha politikusok házánál tüntet, vagy csak az utcán zaklat egy politikust. Persze az, hogy a 2 év börtönt kiszabják-e a bírói mérlegeléstől, és az egyéb tényállásoktól függ, de már maga az is abszurd, hogy valaki börtönbe kerülhet, mert egy politikus házánál tüntet.

A törvény indoklásában a benyújtó Czunyiné arra hivatkozik, hogy a Fidesz álltal lassan egy hónapja elfogadott 7. alaptörvény módosítás miatt van szükség a Btk. módosítására. Csakhogy ez nem indokolja a sürgősséget, illetve az is érthetetlen miért az utolsó pillanatban nyújtották be ezt a törvénymódosítást.

De persze egyáltalán az is kérdéses, mi szükség van erre a büntethetőségre, hiszen ez a javaslat kiemeli a zaklatás egyéb lehetőségei közül a politikusok elleni zaklatásokat, és egyébként pont a családon belüli erőszakkal egy fontossági szintre emeli azt a törvényi körben.

A parlament, ha megszavazzák a sürgősséget, már szerdán elfogadhatja a törvényt.

Forrás:HVG