Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán körbehízelegte Putyint és kritizálta az Oroszországgal szembeni szankciókat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orbán Viktor a focivébé döntőjére utazott Moszkvába, de ha már ott volt, akkor Vlagyimir Putyinnal is találkozott. A találkozó jó hangulatban zajlott, lényegi megbeszélés nem történt. Orbán alaposan megdicsérte a világbajnokság rendezését és az orosz kultúrát, Putyin pedig jó focistának nevezte a miniszterelnököt.

Moszkva, 2018. július 15.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Az MTI szerint a megbeszélésen áttekintették a nemzetközi energetikai beruházások helyzetét és azok Európára gyakorolt hatásait, különös tekintettel a Török Áramlat gázvezetékre, amely Törökországon keresztül szállít majd Európába gázt és a tervek szerint 2019-re készül el. Putyin és Orbán tárgyalt a paksi atomerőműről is, ezzel kapcsolatban megállapították, hogy „minden a korábban kialakított mederben halad”.

Az orosz híroldalak kicsit mást emeltek ki a megbeszélésből: a Rosszijszkaja Gazeta, a Ria Novosztyi, az RT és a Vedomosztyi arról írt, Orbán kritizálta az Oroszországgal szembeni EU-s szankciókat. „A szankciók miatt elveszítünk lehetőségeket. Ha nem lennének, jobban együtt tudnánk működni” – mondta Putyinnak Orbán. Az RT szerint Orbán abbéli nyitottságát is kifejezte, hogy tájékoztassa Putyint a brüsszeli NATO-csúcsról.

Moszkva, 2018. július 15.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (j3) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b3) a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én. Mellettük Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (b).
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Orbán az orosz kultúra iránt érzett csodálatáról is beszélt, szerinte furcsa, hogy mennyien szeretnének eljutni a bécsi Operába, de a moszkvai Bolsojba már nem – pedig az az európai kultúra egyik szimbóluma. Kicsit azért Putyin is hízelgett Orbánnak, szerinte nem meglepő, hogy a magyar miniszterelnök ellátogatott a vébé döntőjére, mivel ismert, Orbán mennyire szereti a focit, Putyin őt magát pedig „jó focistának” tartja.

Nem kell sokat várni a következő orosz-magyar csúcstalálkozóig, szeptember 18-án Orbán újra Moszkvába látogat.