Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott egy videó, amelyben Ungár Péter jogi csalásról beszél

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az LMP történetét mindig végigkísérték a kiszivárogtatások. Most a Magyar Narancshoz jutott el egy olyan videó, amin Ungár Péter a párt volt elnökségi tagja és jelenlegi országgyűlési képviselője egy választás utáni kibeszélő alkalmon arról beszélt, hogy hogyan trükközött a párt Ron Werber szerződése kapcsán.

Ron Werber az LMP (és az MSZP korábbi hírhedt) tanácsadója a választások előtt egy hónappal távozott az LMP-től. Mint ahogy a Magyar Narancs megírta, Werbert az LMP nem fizette ki, így a tanácsadó bírósághoz fordult – erről is kérdezték a párt vezetőit ezen a kibeszélő megbeszélésén.

A videó tanúsága szerint Ungár tisztában volt azzal, hogy nem írhatna alá Ron Werbernek, és ezt a nem-aláírási jogot akarják majd felhasználni a tanácsadó ellen a bírósági tárgyaláson. Ungár szó szerint azt mondja:

„Én ezt azért írtam úgy alá, hogy erre semmilyen jogom nem volt, hogy semmilyen módon ne legyen ez jogilag kötelező érvényű ránk nézve azt követően. Valószínűleg ez még a bírósági perben nagyon jól fog nekünk jönni.”

A lap szerint Ungárék decemberben kötötték a szerződést, de Ungár csak januárban kapott felhatalmazást a szerződés aláírására. A Magyar Narancs által megkérdezett jogász szerint ez  álképviseletnek és csalásnak minősülhet, „mert Ungár szándékosan megtévesztette a tanácsadót azzal a céllal, hogy kárt okozzon neki.”

A videóban még két érdekes dolog hangzik el. Egyrészt az, hogy állítólag az LMP-vel szövetséges Gémesi György vezette Új Kezdet megzsarolta az LMP-t, hogy ha nem állnak bele a koordinációba, akkor a Gémesi-féle párt visszalépteti az LMP színeiben induló mind a 11 jelöltjét.

A videó másik részében pedig arra a kérdésre, hogy nem kéne-e a pártnak munkapszichológus, Szél Bernadett a párt társelnöke úgy válaszol, hogy ez kevés, valójában pszichiáterekre lenne szüksége a pártnak. Szél kijelentését hangos röhögés fogadja a videó tanúsága szerint.

Az ilyen videókat egyébként érdemes máshogy kezelni, mint egy nyilvános fellépést, hiszen ezek zárt körben, a párt belső nyilvánosságának szólnak. De ettől függetlenül adhatnak képet egy párt politikájáról és belső működéséről is.