Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fesztivál, ami akár válaszolhat is a kérdéseinkre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Régen talált telibe úgy kulturális esemény a programnak keretet adó kérdéssel, mint a Bánkitó Fesztivál, viszont hogy tudnak-e választ adni a programokkal, az már kérdéses.

A Bánkitó Fesztivál minden évben felépít valami tematikát, ami köré rendezi a civil programokat és a fesztivál kommunikációját. Tavaly például a korrupció volt ez a tematika, amihez még egy külön korrupt karaktert is kitaláltak. Idén pedig arról szól a fesztivál, hogy milyen lesz 2028-ban Magyarország, és mi kell ahhoz, hogy jó hely legyen:

„Mondtuk már, hogy szakadj ki, meg azt is, hogy mindenkinek több oldala van. Beszélgettünk már a bevándorlásról és a korrupcióról, közben és utána pedig a legmenőbb hazai és külföldi bandákra és dj-kre buliztunk. 2018-ban a Bánkitó ‘28 lesz. A tizedik évfordulónkon ugrunk 10 évet és visszamegyünk a jövőbe, hogy megpróbáljuk közösen kikutatni, mit tartogat számunkra az a bizonyos, és mégis hogyan jutunk oda együtt. Hogyan lesz a holnapból holnapután, és abból jövőre? És hogyan színezhetjük ki a jövőképünk, hogy ne csak elmúltnyolcév legyen meg a mileszmost?”

A kérdés pedig jogos a harmadik kétharmad után, amikor a civil szervezetek, az alulról jövő kezdeményezések, az állampolgári tudatosság mondjuk úgy, nem számíthatnak feltétlen sikerre a kormánypárt részéről.

A Bánkitó fesztivál Bánkon, Nógrád megye szívében, a Bánki-tó partján kerül megrendezésre minden évben. A korábban a Sirályhoz, most már az Aurórához köthető fesztivál főleg zenei fesztivál, de a civil programok mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a színházi előadások is. A fesztivált idén július 11 és 14. Között rendezik meg. Jegyek még itt kaphatók.

A kérdés már csak azért is jogos, mert van ennek az egész gondolkodásnak egy előkérdése. Mit ért az, ami az elmúlt 8 évben ezektől a szervezetektől és mozgalmaktól telt, és mit tehetnek majd a továbbiakban? Le kell bukni a mélybe, vissza kell vonulni a kis köreinkbe, fel kell adni a nagy politikával való foglalkozást? Intézmények létrehozásával, tudásátadással kell foglalkozni? Vagy valójában gyökeresen máshogy, de meg kell szervezni a társadalom ellenállását a rendszerrel szemben?

Mert ezekre a kérdésekre legminimálisabban válaszolni kell, amikor stratégiát tervezünk a következő 10 évre, már csak azért is, mert hiába nem gondolsz a rendszerre, a rendszer gondol rád.

Aztán pedig ott van a kérdés, hogy egy szervezet, vagy személy szabadsága hol ütközik korlátokba egy ilyen rendszerben, amely a legalsó szintekig kontrollálni próbálja a politikát és az életünket: mit lehet feladni és megtartani, hol húzódnak a kompromisszumok az önfeladásban, sőt, hol húzódnak a kompromisszumok a 2028-as célok kapcsán.

A probléma viszont az, hogy a fesztivál ezekre a kérdésekre nem annyira reflektál a programok alapján. Viszont mivel ezek fontos kérdések, és talán minden más beszélgetés 2028 kapcsán erre épül, így úgy válogatunk a Bánkitó programpontjai közül, amik legközelebb állnak ahhoz, hogy válaszoljanak ezekre a felvetésekre.

Bár időpontja még nincs az online fent lévő programfüzet alapján, de biztos lesz szó ezekről a problémákról azon a kerekasztalon, amit az Auróra kempingben szerveznek független helyek kapcsán.

Auróra: Független közösségi terek jövője – Gólya, Klu-Béla, Müszi, Auróra: Beszélgetés közösségépítés / fenntarthatóság / függetlenség témában

Bár nem a nagypolitikai tétekre reagál, de a társadalom állapotára igen a Csodaműhely Egyesület programja, amiben azt fejtik vissza, hogy egy 2028-ban hátrányokkal küzdő gyerek hogyan szedi fel magára ezeket a hátrányokat születésétől kezdve.

VISSZA A JELENBE / 2028 – 2018 / CSODAMŰHELY EGYESÜLET
csütörtök 15:00 – 16:30 | Bánkgyöngye Panzió

A Közélet Iskolája az egyik autoregresszívebb és legpolitikusabb, egyenlőtlenségekkel és oktatással foglalkozó szervezet Magyarországon. Az ő programjuk a „Közösségben élni”. Bánkon a közösségben lakhatásról fognak beszélni:

Éljünk közösségben! Legyenek közös vacsorák, veteményeskert és biciklitároló! Döntsünk közösen a pénzügyekről, az új lakókról, a hétvégi programról, és a hulladékgyűjtésről. Ha tetszik az ötlet, akkor egy kerekasztal beszélgetésre invitálunk ahol megtudhatod, hogy mit jelent a co-housing és hogy létezik-e már itthon.

KÖZÖSSÉGI LAKHATÁST 2028-RA! / KÖZÖSSÉGBEN ÉLNI csütörtök 17:00 – 19:00 | Bánkgyöngye Panzió

Gyakorlatilag nincs olyan mozgalom, szervezet Magyarországon, amely értelmesen meg tudna szólítani aktivistákat, egy szervezetnek segíteni akaró önkénteseket. Erről szól a Yourtrack egyesület programja

EGYÜTT TÖBBRE MEGYÜNK. / YOURTRACK – KÖZÖS UTAKON EGYESÜLETcsütörtök 14:00 – 16:00 | Bánkgyöngye Szaletli

Végezetül pedig két színházi program, amit mindenképp érdemes megnézni. Mivel egyiket se láttam, és nem is értek hozzájuk, ezért maradjon csak az ajánló:

K2: Antigoné Péntek / 20:00-22:00 @Polgármesteri Hivatal/ r: Fábián Péter

Az előadás arra kíván rávilágítani, hogy mennyire közel áll egymáshoz a görög drámák világa és a mai, nagy nyilvánosság előtt élt életünk. Szeretné felhívni a figyelmet a klasszikus görög drámán keresztül, amely kötelező tananyagként a diákok rémálma, hogy mennyire veszélyes játék életünket minden intimitástól megfosztani és magunkat a nyilvánosság prédájává tenni. Valamint hangsúlyozni, hogy a mai modernkori politikai játszmák, ugyanonnan gyökereznek, mint például Szophoklész híres alakja, Antigoné.

 

Szabó Veronika: Queendom P / 22:00-23:30 @Színházi Sátor

Nyolc lény, nyolc női test. Szüzek, királynők, bölcsek, anyák és harcosok. Megjelennek neked és általad. Megelevenednek fantáziáidból és visszaveszik, ami az övék. A Queendom a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz. Improvizációkra épül előre lefektetett játékszabályok mentén, így minden este új előadás születik, amelynek a nézői jelenlét fontos alkotója. Női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig. Szerepeket mutat be és vetít egymásra, amíg a határvonalak elmosódnak, és a néző tekintete rajzolhatja őket újra.

Reméljük, ott találkozunk!

Címlapkép: Bánkitó Fesztivál