Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentését kérik a kormánytól

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) közösen javaslatot nyújtott be a kormánynak, amelyben a gyógyászati segédeszközök áfájának 5 százalékra csökkentését kérik. Emellett azt is kérik hogy az áfacsökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam fordítsa olyan korszerű, támogatott segédeszközökre, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét.

A MEOSZ közleményében kifejti, a javaslattévők azt szeretnék, ha a 2019-es költségvetés vitája során napirendre kerülne az áfacsökkentés, amely így a támogatott gyógyászati segédeszközöket a gyógyszerekkel helyezné egy áfakategóriába.

„Magyarországon több mint egymillió ember szorul – időszakosan vagy állandóan – gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során, nagyrészük egyszerre többfélét is kénytelen használni. Az érintettek többsége alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy valamilyen fogyatékossággal élő személy, így a segédeszközöket terhelő 27 százalékos áfa is jelentős kiadást jelent számukra” – írja a közlemény.

Az érdekvédők szerint a javaslat több oldalon is pozitív hatással járna. Igaz ugyan, hogy az áfacsökkentéssel 2 milliárd forintnyi kiesés keletkezne a költségvetés bevételi oldalán, de egyúttal az állam 10 milliárdot spórolna is a gyógyászati segédeszközökre  fordítandó állami támogatásokon. És egyáltalán nem elhanyagolandó, hogy a lakossági oldalon is 2 milliárdos kiadáscsökkenés keletkezne, ami javítaná az orvosi segédeszközökre szoruló emberek anyagi helyzetét.

„Rendkívül fontos az is, hogy az áfa-csökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; azt a gyógyászati segédeszköz ellátás korszerűsítésére, fejlesztésére fordítsák, mint például új eszközök támogatási rendszerébe történő felvételére, szolgáltatások és termékminőség javítására” – teszi hozzá a MEOSZ.

A javaslathoz támogatóként csatlakozott az Orvostechnikai Szövetség, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Nemzeti Betegfórum valamint a Hallókészülék Gyártói Képviseletek és Forgalmazók Országos Szövetsége is.

A MEOSZ a javaslatot egyebek mellett megküldte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, Varga Mihály pénzügyminiszternek, Korózs Lajosnak, az Országgyűlés népjóléti bizottsága elnökének, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak, és bízik abban, hogy a parlamenti vita során a kezdeményezés bekerül a jövő évi költségvetési törvénybe.