Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter leleplezte a róla készült lejárató cikket

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Délmagyar.hu „Márki-Zay Péter megbántotta a véradókat: a donorok szerint 200 ezer forint 184 ember megvendégelésére nem luxus” címmel közölt cikket múlt héten, melyben a lap azt kifogásolta, hogy Hódmezővásárhely polgármestere állítólag sokallta a sokszoros vérdonorok 2010 óta minden évben megrendezett ünnepségének költségeit. Márki-Zay azonban nem az ünnepségre költött összeget nevezte meredeknek, hanem a fideszes városvezetés reprezentációs költségeit.

A téma először Hódmezővásárhely közgyűlésén merült fel, ahol Márki-Zay összehasonlította az önkormányzat vendégeire költött túlzott reprezentációs költségeket – 11 ezer forint / fő – a véradóünnepség költségeivel: kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy szintén fejenként 11 ezer forintot költöttek volna a megjelent donorok megvendégelésére. Nem is költöttek ennyit, a Délmagyar cikkéből kiderül, az ünnepségre fejenként körülbelül 1000 forintot költött az önkormányzat.

A Délmagyar cikke azt állítja, hogy a polgármester sokallta ezt az 1000 forint/fő összeget, luxusnak nevezve az ünnepséget. A cikk a Vöröskereszt Csongrád megyei igazgatóját, Sasvári Krisztinát is megszólaltatta, aki elmondta, hogy a Vöröskereszt aktivistái hallották Márki-Zay ezzel kapcsolatos kijelentéseit a közgyűlésen, az ő elmondásuk alapján „faramucinak” nevezte a helyzetet.

„Mi 184 főt hívtunk meg a tavalyi véradóünnepségre. A számlát ugyan nem láttam, hiszen az önkormányzat rendezte a költségeket, de úgy tudom, 200 ezer forintba került a megvendégelés. Nem gondolom, hogy ez luxus lenne. 2010 óta, amióta a Vöröskereszt Csongrád megyei igazgatója vagyok, mindig az önkormányzat finanszírozta a véradóünnepség költségeit,”

– mondja Sasvári a cikkben.

Ezek után Márki-Zay felkérte Sasvárit, hogy mondja meg, pontosan mely kijelentéseire gondolt a cikkben, „ha pedig őt magát is Kovács Erika újságíró vezette félre, ezt legyen kedves tisztázni.” A Vöröskereszt igazgatója ezt meg is tette, szerdán hivatalos nyilatkozatot tett, melyben állítja, hogy a kérdéses közgyűlésről készült videófelvételt az interjú előtt nem látta, Márki-Zay kijelentéseit csak hallomásból ismerte. A cikk megjelenése után azonban megnézte a felvételt, és ezek után kijelentheti, hogy

a polgármester valóban nem a véradók megvendégelését nevezte drágának, hanem ezzel ellentétesen épp azt állította, hogy az ünnepség alacsony költségvetéssel zajlott.

Sasvári továbbá elismerését fejezte ki Márki-Zay véradást támogató tevékenysége kapcsán és elnézést kért a „félreértésből adódó” kellemetlenségért, ami reméli, hogy intézkedése hatására széles körben tisztázódik. Márki-Zay Sasvári nyilatkozata nyomán helyreigazítási kérelmet küldött a Délmagyarnak.

Sasvári teljes nyilatkozatát Márki-Zay Facebook oldalán tette közzé: