Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kőbányai Önkormányzat megszavazta a Bihari utcai lakóház lebontását

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kőbányai képviselő-testület csütörtöki ülésén döntött a Bihari utcai önkormányzati tulajdonú lakóház lebontásáról, amivel több ott lakó család életét lehetetlenítik el.

A Város Mindenkié (AVM) csoport több alkalommal is tiltakozott a képviselő-testület korábbi ülésein a ház tervezett sorsa ellen, tüntetést is szerveztek a Bihari utcai lakók mellett. Legutóbb egy olyan terv elkészítését kezdeményezték, amely felmérte volna, hogy a lebontáson kívül létezik-e olyan megoldás, ami anyagilag is jobban megéri, és a lakók lakhatását sem veszélyezteti. A terv Tóth Balázs LMP-s képviselő előterjesztésének köszönhetően el is készült, de

annak ellenére, hogy kiderül belőle, az épület felújítása anyagilag jobban megérné a bontásánál, mégis az utóbbi mellett foglal állást.

A Bihari utcai 8/C szám alatti lakóházat 2005 és 2011 között többszáz millió forintból újították fel, ezért sem logikus, hogy alig tíz évvel később az épület lebontása mellett döntött az önkormányzat. A június 21-i ülés előterjesztésének szövege alapján azonban a gazdaságossági szempontoktól függetlenül azért döntött így a testület, mert az önkormányzat „korábban megfogalmazott célja” a „munkahelyi területbe ékelődő szegregátum megszüntetése”.

A bontásról szóló előterjesztést az önkormányzat nem tette nyilvánossá a csütörtöki ülés előtt, még a képviselők is csak két nappal korábban kapták meg. Tóth Balázs erre hivatkozva az ülés kezdetén kezdeményezte, hogy a házzal kapcsolatos döntést halassza el a testület, hogy a képviselőknek legyen elég idejük a javaslat áttanulmányozására, és így felelős döntést hozhassanak. A fideszes többségű testület ezt a javaslatot figyelmen kívül hagyta.

Ahogy korábban is, a mostani ülésen is képviseltették magukat az AVM képviselői, a csoport részéről Misetics Bálint kért szót, aki arra kérte a testületet, hogy vagy döntsenek a felújítás mellett, vagy halasszák el a döntést. Kitért arra is, hogy a bontást javasló előterjesztés hivatkozik a házzal kapcsolatos „közbiztonsági problémákra”, de szerinte ha

„minden épületet elbontanánk, amiben előfordulnak bűncselekmények, az Országház már biztosan nem állna a Kossuth téren.”

A lakóház 73 önkormányzati lakásából jelenleg 48-ban laknak, a lakók többségének az önkormányzatnak kötelessége cserelakást biztosítani. Ennek jelentős akadálya az, hogy a kerület lakásainak a nagy része lakhatatlan állapotú, mindenképp fel kéne őket újítani beköltözés előtt. Ezért nem valószínű, hogy a bontás még ebben az évben megindulna, amit az is alátámaszt, hogy a most megszavazott előterjesztésben az önkormányzat a 2019-es év költségvetéséből kérte a bontáshoz szükséges összeg elkülönítését. Ettől függetlenül több családot is valószínűleg ki fognak lakoltatni a nyár vagy az ősz folyamán.

Címlapkép: A Bihari utca 8/C-ről szavaz a Kőbányai Önkormányzat. / Kovács Gábor Tamás