Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálat indult a Kőbányai Önkormányzattal szemben bérlakás-kiadási gyakorlata miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormányhivatal törvényességi felügyeleti  vizsgálatot indított a Kőbányai Önkormányzat lakásokról szóló rendeletének egy paragrafusa miatt, ami kiköti, hogy

10 évig nem létesíthető lakásbérleti jogviszony olyan önkormányzati bérlakást bérlő személlyel, akinek a lakásbérleti jogviszonya ugyan  nem neki felróható okból szűnt meg, de tovább maradt a lakásban, mint azt az önkormányzat engedélyezte.

A vizsgálatot a hivatal az Utcajogász civil szervezet feljelentése nyomán indította.

Az Utcajogász kedden jelentette be egy Facebook posztban, hogy a kormányhivatal vizsgálatot indított a X. kerületi önkormányzattal szemben. A posztban kiemelik, hogy a kérdéses rendelet azt jelenti, hogy még ha csak egy nappal tovább maradtál is a lakásban, mint azt az önkormányzattal kötött bérleti szerződésed engedélyezte, akkor onnantól kezdve 10 évig nem pályázhatsz újra lakásra. Mindez ráadásul akkor is így van, ha jogviszonyod önhibádon kívül szűnt meg.

A lakásokról és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekről szóló 2012-es önkormányzati rendelet nyolcadik paragrafusa szó szerint így szabályozza a bérleti jogviszony létesíthetőségét:

„Lakásbérleti jogviszony tíz éven belül nem létesíthető azzal a személlyel, akinek a lakásbérleti jogviszonya nem neki felróható okból szűnt meg, és a lakás birtokba adására vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette.”

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2012. (IX. 24.) önkormányzati rendelete a lakásokról és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekről 8. §-nak 3. bekezdése.

A rendeletnek ezt a részletét az illetékes kormányhivatal a Magyarország helyi önkormányzatairól rendelkező 2011. évi törvény alapján vizsgálja, amely kimondja, hogy abban az esetben lehet törvényességi felügyeleti eljárást indítani egy önkormányzat ellen, ha döntései és döntéshozatali eljárása kapcsán felmerül a jogszerűtlenség gyanúja.

A Kőbányai Önkormányzat nem éppen a szociális érzékenységéről ismert: a tizedik kerületi hivatal a több önkormányzati bérlakásnak otthont adó Bihari utcai és Hős utcai társasházak esetei kapcsán került többször is a hírekbe az utóbbi hónapokban. Az ottani lakók sorsa továbbra is rendezetlen, többüket még mindig kilakoltatás fenyeget az épületek tervezett ledózerolása miatt. És közülük is többen önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe, de a jelenlegi szabályozás alapján ez nem számít – ha a szerződésük megszűnte után nem hagyják el azonnal a lakásukat, onnantól kezdve tíz évig nem pályázhatnak újra önkormányzati lakásra. A budapesti lakásárak pedig biztosan garantálják, hogy ne tudjanak piaci áron lakást bérelni.

A kormányhivatal döntését közlő dokumentum egészét az Utcajogász Facebook oldalán lehet elolvasni: