Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A dolgozók fizetésén spórolják a legtöbbet a nemzeti nagytőkések

Ez a cikk több mint 5 éves.

Finoman szólva is prosperáló időszakot élnek a kormányközeli nagytőkés vállalkozók cégei, ez azonban a náluk dolgozó alkalmazottak fizetésén alig-alig látszik meg.

A 24.hu az elérhető legális foglakoztatási adatokat ( cégek önbevallását, azaz a cégbíróságnak leadott mérlegbeszámolóiban feltüntetett bérköltségeket és létszámadatokat) felhasználva járt utána annak, hogy a növekvő bevételekkel párhuzamosan vajon az alkalmazottak juttatásai is felfelé ívelő tendenciát mutatnak-e.

Az adatok alapján az építőiparban aktív vállalatok fizikai munkásain spórolják meg a legtöbb pénzt. Egyik milliárdosnál sem keresik meg ugyanis a nemzetgazdasági átlagot, ugyanakkor a bruttó minimálbért (127 500 forint) és bérminimumot (161 ezer forint) mindegyik mágnás megadta, sőt a többség a  KSH szerinti építőipari átlagot (227 524 forint) is.

A számok szerint a legkevésbé Mészáros Lőrincnél jó építőmunkásnak lenni: a felcsúti expolgármester cégeinél a dolgozók átlagkeresete még az építőiparban országosan mért statisztikai átlagot, a  bruttó 227 524 forintot sem érte el.

A szellemi foglalkozásúak viszont már valamennyi milliárdos-érdekeltségnél jobban keresnek a nemzetgazdasági átlagnál. Ez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy az összes kiválasztott cégénél általában ők vannak túlsúlyban a kétkezi melósokhoz képest, ami egyben azt is jelzi, hogy a projketjeik nagy részét alvállalkozók bevonásával végzik.

Kormányközeli vállalkozók építőipari cégeinél dolgozók fizetése. Forrás: 24.hu

Nem fizetett sokkal méltányosabban az építőknél a másik kiemelt üzleti kör, a nemzeti kaszinósoké sem.  A kaszinókban dolgozók közül a nyíregyháziak és a debreceniek sem érik el a „művészet, szórakoztatás, szabad idő” szektor havi átlagát (bruttó 289 154 forint), sem a nemzetgazdasági átlagkeresetet. Sőt, a pécsi kaszinónál még úgy is jóval alatta vannak, hogy a vezetők bérét is tartalmazó átlag szerepel csak a mérlegükben.

Mindezeken kívül a 24.hu a teljesség igénye nélkül összeszedett néhány olyan, a közbeszerzéseken jól teljesítő céget, amelynek munkavállalói nem sokat érzékelhetnek a növekedésből:

  • A Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamásközponti cégének, a Bankkonzult Kft.-nek például bankjai vannak, de az alkalmazottaknak bruttó 200 ezer forint jött ki átlagban, miközben a bankszektorban ennek többszöröse a jellemző
  • Matolcsy Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt., egy szellemi foglalkozású alkalmazottat vallott a beszámolójában, havi bruttó 300 ezerért, és egy fizikait havi bruttó 121 ezerért. Utóbbi fizetése még a napi 8 órás minimálbért sem éri el.
  • A Fidesz őrző-védő cégeként számon tartott, az árbevételét tavaly megtriplázó Valton-Sec. Kft.-nél a kétszázezret sem érik el a fizetések.
  • Vajna Tímea veszteséges Mr. Funk fánkozójában havi bruttó 168 ezer forintot lehetett keresni, alig többet, mint a szakmai bérminimum, és jóval kevesebbet, mint a kereskedelmi átlag.

A sor még bőven folytatható, beszédesebb ugyanakkor ez táblázat, amely megmutatja, hogy szakmai átlagot betonbiztos háttere ellenére egyik alábbi cég sem fizeti ki dolgozóinak:

24.hu-gyűjtés

(Forrás: 24.hu)