Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Neves akadémikusok tiltakoznak a tudomány autonómiája elleni újabb súlyos támadás miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Stádium 28 Kör tette közzé tiltakozó állásfoglalását amiatt, hogy  a Magyar Tudományos Akadémia forrásainak nagy részét a Palkovics László vezetésével létrejött új Innovációs és Technológiai Minisztérium alá vonná a kormány – írta meg a 444.hu. A kutatók szerint a „CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen.”

Tegnap derült ki, hogy az MTA kutatóintézeteire szánt állami források csaknem felét, körülbelül 25 milliárd forintot Palkovics minisztériumához utalná a kormány. Amint mi is megírtuk, a forráselvonásokkal az MTA-ból teljesen súlytalan köztestület válna, hiszen az MTA legfontosabb szerepét, amelyet eddig autonóm módon végezhetett, a kutatintézeti hálózat működtetését, elveszítené.

A Stádium 28 kör tegnap este „A kormány újabb támadása a tudomány autonómiája ellen” címen tette közzé állásfoglalását a kérdésben.

A tudósok szerint a forrásátcsoportosítás a CEU-ügy után újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen. A minisztérium ez után ugyanis „jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon.” A Stádium 28 közleménye azt is leszögezi, hogy az intézkedést  a kormány „az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel”.

A kutatók azt követeli, hogy az MTA kutatóintézeteinek költségvetése maradjon a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezetében.

A Stádium 28 Kör az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum, tagjai például Ferge Zsuzsa és Szalai Erzsébet szociológusok, Csányi Vilmos etológus, Mellár Tamás közgazdász és Radnóti Sándor esztéta, filozófus.

(444.hu / Kiemelt kép: mta.hu)

Címlapkép: MTA / mta.hu