Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem a Budapest Pride-ot, hanem az ellentüntetőket kell körbekordonozni

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár vannak szakmai érvek amellett, hogy kordonnal védjék a Budapest Pride-ot, a teljes kordonozás felesleges. Ha mégis így dönt a rendőrség, azt leginkább politikai döntésnek lehet tekinteni.

A Magyar Idők kérdésére jelezte a rendőrség tegnap, hogy kordonnal is fogják védeni a Budapest Pride felvonulást. Maguk a felvonulás szervezői viszont elmondták, arra törekednek, hogy ne legyen végig kordonok közé szorítva a teljes felvonulás. Erre a szópárbajra az után került sor, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom bejelentette,ellentüntetést fog szervezni a felvonulás ellen.

Tavaly a Pride hosszú idő után először (a 90-es években és a 2000-es évek elején nem volt szükség kordonra) kordonok nélkül tette meg az útvonalat, méghozzá úgy, hogy az utolsó pillanatban változtatták meg a tervezett érkezési célt. Lényegében semmi probléma nem történt a meneten, pedig akkor is volt ellentüntetés.

Így van példánk arra, hogy, még ha van is ellentüntetés (akkor a HVIM lezárta a Lánchidat, de a rendőrség példásan oldotta meg a helyzetet), kordon nélkül is  megoldható a helyzet. Ellenben 2008-ból és 2009-ből tudjuk, hogy kordon mellett is lehet probléma az ellentüntetésből. Nem beszélve arról a pár évvel ezelőtti esetről, amikor egy ellentüntető kordonok és ellenőrzés mellett is feljutott az egyik kamion tetejére, ahol a Pride-ot biztosító biztonsági őrök rugdosták meg durván.

A lényeg ugyanis a tüntetők és az ellentüntetők száma. Ha most is több ezres felbőszült erőszakos szélsőjobboldali ellentüntetéssel kéne számolni, az bizony indokolhatná a teljes kordonozást. De még akkor is kérdéses lenne a helyzet, hiszen 2010 óta megtöbbszöröződött a Pride-on felvonulók száma, ami most már konstans 10 ezer körül van.

Az pedig talán mindenki számára nevetségesen hangzik, hogy 10 ezer embert kordonozzanak körül, ezzel akadályozva a közlekedést, ahelyett, hogy a maroknyi, maximum 2-3 száz fős ellentüntetést kordonozná körül a rendőrség, vagy máshogyan megoldja, hogy az ellentüntetők ne konfrontálódjanak a felvonulókkal.

Képzeljük el, hogy valakik ellentüntetést jelentenek be a Békemenetre, és ezért nem az ellentüntetőket, hanem a Békemenetet kordonozzák le? Nevetséges lenne, nem? Nem is ez történt idén és korábban sem az ellentüntetések kapcsán a Békemeneten, rendre a kis számú ellentüntető lett körülkordonozva.

Persze van olyan szituáció, amikor indokolt lehet a kordonozás, például ha tényleg durva, több ezres szélsőjobboldali ellentüntetés lesz, de erre nem látunk egyelőre jeleket. Vagy indokolt lehet a részleges kordonozás veszélyesebb pontoknál, de a teljes kordonozás teljesen értelmetlen, és pont azoknak a jogait korlátozza, akik felvonulnak. A kordon ugyanis csak egy eszköz, nem a megoldás minden problémára, egy olyan eszköz, ami segítheti a rendőrség munkáját.

Azt se felejtsük el, hogy a Pride végigkordonozása nem csupán a felvonulók jogait korlátozza. Ez a fajta területlezárás sokkal több kényelmetlenséget okoz a város lakosainak, mint másfajta védelem. Ugyanis a kordonokat már órákkal a menet előtt fel kell helyezni, és csak a menet végigvonulása után indulhat újra a közlekedés.

Ellenben, ha nem a békés, erőszakra nem készülő felvonulók jogait korlátozzák a biztonságuk érdekében, hanem a velük szemben fellépő, agresszív szélsőjobboldali ellentüntetőkét például azzal, hogy őket kordonozza le a rendőrség, a városlakók kellemetlenségei is csökkennének (kisebb és rövidebb ideig tartó a területvédelem).

Tehát a rendőrség leginkább akkor jár el jól, ha nem nagyon használ kordont, szabad lesz a bejárás a felvonulásra, ellenben az ellentüntetőket magukat zárja el attól a lehetőségtől, hogy a felvonulókkal konfrontálódjanak (ugye ez elvileg nem is lehetne a gyülekezésük célja, hiszen az törvénytelen lenne). Már csak azért is, mert a felvonulók maguk nem akarnak a szélsőjobbosok közelébe se jutni.

Ebből kiindulva az ésszerű megoldásnak az tűnik, ha a rendőrség nem a felvonulók, hanem a velük szemben agresszívan fellépni kívánók ellen lép fel.

Címlapkép: Facebook / Budapest Pride