Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit keres Kolompár Orbán Kálmán Olgánál?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Hír TV Egyenesen c. műsorának vendége volt Kolompár Orbán, az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke, aki most bejelentette, árnyék-önkormányzatot alapít, meg majd elindul jövőre a választásokon.

Már ott felmerül a kérdés, hogy mit keres Kolompár Orbán a tévében, hogy egy közéleti szereplő miért kerül be az ország legfontosabb műsorába azzal, hogy majd lehet, hogy fog valamit csinálni? Miért nincs egy belépő, hogy mondjuk látjuk az árnyék-önkormányzata tagjait, ott van lerakva a terv, mit akarnak pontosan csinálni? Miért kell egy bemondásra bárkinek teret adni?

Persze sejthetjük, Kolompár Orbánnak van annyi ismeretsége, vannak olyan barátai, akik el tudnak egy ilyen szereplést intézni. Az elit kontraszelekciója már itt elindul.

De persze Kolompár Orbán meghívásával nagyobb gondok vannak. Kolompárt ugyanis másfél évre elítélték, 3 évre eltiltották a közügyektől még 2013-ban. Több korrupciós ügyben vizsgálódott ellene az ügyészség, az egyikben döntéshozóként saját, egyébként köztartozásokkal rendelkező cégének adott pályázati pénzeket, amiket aztán fiktíven számolt el. Ezek a nyomozások még 2008-ban, 2009-ben indultak Kolompár ellen, többek között az akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére.

Az Origo (a régi Origo) korabeli cikke idézi is a vádat:

A vád szerint Kolompárék a 145,5 millió forint elszámolásához olyan gazdasági eseményekről nyújtottak be bizonylatokat, amelyek nem valósultak meg, vagyis fiktív számlákkal próbáltak trükközni. Az ügyészség szerint három cég bocsátott ki fiktív számlákat a pályázók számára, ezek közül az egyik a kiskunmajsai ZOR Vendéglátó és Építőipari Kft., amely a cégnyilvántartás szerint Kolompár Orbán és felesége tulajdonában van.

Ezekre persze rá is kérdezett Kálmán Olga. Amiből aztán az lett a műsorban, hogy 5 percig arról folyt a diskurzus, ki akarta ezzel kicsinálni szegény Kolompárt. Majd amikor a végén a volt cigány vezető elmondta, hogy az ítéletben benne van, hogy nem is keletkezett anyagi kár (tudomásom szerint az ítéletben az van benne, hogy nem lett meg a pénz), a műsorvezető azzal köszön el, hogy „ismerjük ezt Császy Zsolt ügyéből”. Császy volt az, akit a Sukoró-perben elítéltek, amit a magyar baloldali-liberális közvélemény koncepciós pernek tart.

Tehát lényegében Kolompár Orbán percekig magyarázhatott Magyarország egyik legfontosabb politikai műsorában arról, hogy koncepciós per zajlott ellene, majd a végén a műsorvezető ezt egy finom utalással meg is erősítette.

Több kérdés is felmerül az interjú kapcsán. Egyrészt minek kell ahhoz történnie Magyarországon, hogy a korrupt politikusok tényleg eltűnjenek a süllyesztőbe?

Miért asszisztál a média és a politikai elit egy része ahhoz, hogy ezek az emberek visszatérhessenek?

Másrészt tényleg Kolompár Orbán hivatott reprezentálni az ellenzéki cigány politikust? Tényleg nincs más, akit romaügyben, cigány kezdeményezések bemutatására be lehet hívni a tévébe? Számos remek cigány fiatal értelmiségi van, akik borzasztó fontos politikai projekteket visznek az országban, ők miért nem kapnak médiafelületet?

Harmadrészt pedig nem látjuk tűpontosan azt, hogy amikor Kolompár Orbánt mutogatjuk a tévében, mint politikai szereplőt felmentjük, akkor pontosan ugyanazt csináljuk mint a Fidesz Farkas Flóriánnal, és hogy mennyit árt a tolvaj cigány politikusok mutogatása a hazai cigányságnak?

Címlapkép: HírTv