Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Abortuszszigorítás ellen tüntettek a szlovák parlamentben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma tárgyalta a szlovák törvényhozás a szélsőjobboldali Marian Kotleba törvényjavaslatát, amely jelentősen szigorítaná a terhességmegszakítás feltételeit. A 150 fős parlamentben 14 képviselővel rendelkező A Mi Szlovákiánk Néppárt alapítója és vezetője azt szeretné elérni, hogy csak három esetben legyen lehetőség a terhességmegszakításra: ha az édesanya élete veszélyben van, ha a fogantatás erőszakosan, bűncselekmény által történt, valamint ha a magzat valamilyen genetikai betegségben szenved.

Ez ellen szerveztek tüntetést a feminist.fyi online magazin aktivistái, akik Martin Poliačik (Progresszív Szlovákia) képviselő segítségével jutottak be az ülésterembe. Az aktivisták a nagy sikerű regény, A szolgálólány meséje alapján készült filmsorozat jelmezeibe öltözve érkeztek.

A kormánypárti képviselők már tegnap jelezték, meg fogják akadályozni, hogy egyáltalán szavazásra kerülhessen Kotleba javaslata. A mai ülésen végül 76 képviselő szavazott a javaslat megtárgyalása ellen.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az abortuszszigorítás lekerült volna a napirendről. Konzervatív képviselők a kormány és az ellenzék oldaláról is jelezték, saját javaslatokat dolgoznak ki, hogy visszaszorítsák a terhesség megszakításának lehetőségét.

Dana Vitálošová, a tüntetést szervező feminista magazin alapítója elmondta, tisztában vannak azzal, hogy Kotleba javaslata nem megy át a házon, de jelzést akartak adni a többi parlamenti pártnak is, amely az abortusz szigorításán gondolkodik, hogy harcolni fognak a nők önrendelkezéséért.

(via Új Szó, DenníkN, Sme // címlapkép: Tomáš Halász, Sme)