Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy borsodi óvodában nincs pénz játékokra, az óvónő Facebookon kért segítséget

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Hír TV készített riportot egy Borsod megyei óvodáról, melynek egyik dolgozója nemrég a Facebookon kért adomány játékokat, mivel az intézmény udvarán csak „beton és fű” van.

A kiscsécsi óvónő szerint nagyon nehéz játékok nélkül megoldani, „hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és hasznosan teljen az idejük.” Ezért kérte, hogy aki tud, az küldjön az óvodának udvari játékokat, plédeket. Az óvoda fenntartója a kesznyéteni önkormányzat, aminek

csak arra van elegendő kerete, hogy az intézményt üzemeltessék és a dolgozók bérét kifizessék.

Sajnos egyáltalán nem kirívó a kiscsécsi óvoda helyzete.

A kiscsécsi óvoda a kesznyéteni óvoda kihelyezett csoportja, az anyaintézményben is hasonló a helyzet felszereltség szempontjából. Az épület nagy részét 1979-es megépülése óta nem újították fel, az udvaron alig vannak játékok, a nyílászárók, az öltözőszekrények régiek, a mosdókat is fel kellene újítani. Kesznyéten polgármestere, Kecső Imre szerint az óvoda állagmegóvásán felül már nem igazán futja másra az önkormányzatnak:

játékokra évente körülbelül 10 ezer forint jut csak.

Kecső a Hír TV-nek elmondta, az óvodába túlnyomórészt halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak. Akik megtehetik, azok a közeli Tiszaújvárosba járatják gyerekeiket. Éppen ezért az óvoda anyagi helyzetén a szülőktől sem várhatnak segítséget. A polgármester szerint „szegregációs nyomás” nehezedik az óvodára, a plusz problémák és feladatok miatt pedig nagyon nehéz óvodapedagógust szerezni. Ugyanez a helyzet a település iskolájában is.

A Pedagógusok Szakszervezetének óvodai tagozatának elnöke, Makár Barnabásné a Miskolci Világnak úgy nyilatkozott, Miskolcon, a megyeszékhelyen sincsenek jobb helyzetben az önkormányzati óvodák. „Évtizedek óta, évről évre csökken az önkormányzati óvodákban a szakmai és dologi kiadásra felhasználható összeg. […] Az intézmények úgy oldják meg a problémát, hogy alapítványi pénzből vagy a szülők segítségével vásárolnak játékokat, vagy éppen rajzlapot” – állítja Makár Barnabásné.

Tavaly márciusban jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy a kormány mintegy százmilliárd forintot szán a bölcsődék és óvodák fejlesztésére, létrehozására, idén pedig az új családtámogatási csomag keretében ígértek újabb bölcsődefejlesztési programot Orbánék. Ehhez képest a kesznyéteni óvoda vezetője, Virág Anikó a Hír TV-nek elmondta, évek óta folyamatosan pályáznak támogatásokra, de kevés sikerrel.

Úgy tűnik, ismét nem a leginkább rászorulókat támogatta a családbarát kormány.

(via Hír Tv)