Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Magyarország és Oroszország fog nyerni” – szlovén lapok a holnapi választásról

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az előrehozott szlovéniai parlamenti választások az ország történetében eddig nem látott propagandát, kampányokat és félelmeket hoztak el. A magyar kormány és Orbán Viktor emberei által segített jobboldali SDS és Janez Janša, a párt vezetője 25%-kal jelenleg a legnagyobb pártként szerepel a felmérésekben. Az országot eddig uraló, a gazdasági válságot is sikerrel elkerülő baloldali-liberális pártok Orbán és Putyin befolyásának megnövekedésével, az ország „orbanizálódásával” figyelmeztetnek arra, milyen következményekkel járna egy koalíciós Janša-kormány.

Magyarország és Oroszország nyerheti az idei szlovén választásokat,

indít tegnapi kommentárjában a baloldali Večer napilap, amely a vasárnapi szlovén voksolás külpolitikai tétjeit veszi sorra. A lap emlékeztet, hogy ahogy ők és az ugyancsak liberális hetilap a Mladina (utóbbi a Magyar Narancscsal közösen írt oknyomozó anyagokban) is figyelmeztetett, Janez Janša és új médiabirodalma sikere egyben azt is jelentené, hogy Putyin „Budapesten keresztül” egy oroszbarát, az illiberális államoknak kiszolgáltatott Szlovéniát kapna ajándékba, igaz akkor sem aggódna, ha hagyományos szövetségesei a baloldal és a Nyugdíjaspárt alakítana végül kormányt.

Večer kiemelte, hogy ugyan Janša hagyományosan a szlovén politika leginkább nyugat- és különösen USA-párti, valamint oroszellenes hangja volt, ezzel mára többnyire felhagyott, és bár az SDS szóban még mindig barátságot hirdet az Egyesült Államokkal, a gyakorlatban a szlovén jobboldali vezető Orbán Viktorra együtt kampányolt az azóta bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki mellett is.

Valószínűleg nem kell elszámolnia az SDS-nek a tiltott kampánytámogatásokkal

Erről ír a Mladina hetilap online verziója. Emlékeztetnek, a Janšát támogató Nova24 TV és újságokba olyan cégek fektettek be, amelyek a Fidesz és Orbán Viktor jobbkezéhez, Habony Árpádhoz köthetőek, de a szlovén jogi kiskapuk miatt a kormányzat mellett működő számvevőszék, Janša korábbi ügyeihez hasonlóan, valószínűleg most sem állapítja majd meg a konkrét illegális kampányfinanszírozás tényét.

Ennek oka főleg az, hogy ezeket a főleg bevándorlásellenes, és Sorost Györgyöt is elővevő kampányok csupán egy hónapja élesedte, egy jelentős részük pedig online hirdetés az SDS részére, amelyet az ellenőrző hatóság nem képes mai eszközeivel visszakövetni, és főleg nem tudja a választás után közvetlenül készülő riportjában megállapítani, ha a finanszírozás során törvénytelenség történt. Ebből a hetilap szerint a jobboldali miniszterelnök-jelölt a továbbiakban is nagy mértékben profitálhat majd.

„Ne féljetek!”

Két hír között, amely arról szól, hogy a „migránsok azonnal be akarnak törni Szlovéniába Bosznia-Hercegovina felől,” és egy Miro Cerar volt miniszterelnök külföldi támogatásairól szóló beszámoló mellett erre szólít fel Janez Janša pártjának lapja a Demokracija a vasárnapi választás előtt. Publicistájuk, Jože Biščak Bayer Zsolt stílusában buzdít a „liberális-kommunista elit” megbüntetésére az urnáknál:

Megpróbálnak titeket megakadályozni a szavazásban, hogy saját, agymosott támogatóikat küldjék oda azért, hogy folytathassák bűncselekményeiket a nép ellen, és hogy elvegyék, ami a tiétek. De ne féljetek!

Később Biščak ehhez sajátos stílusában azt is hozzáteszi, az jelenlegi kormány, valamint Marjan Šarec,  és új, eklektikus jobbközép pártja, az SDS legnagyobb kihívója, egyszerűen nemzetellenesek:

Azt akarják, hogy koldusok, biciklisták és árulók és humoristák legyetek, gerinc nélküli emberek! […] Azt mondják nektek, hogy Ázsia az ázsiaiaké, hogy Arábia az araboké, de hogy ezzel szemben Szlovénia mindenféle népé és nem a tiétek. Mi pedig azt válaszoljuk, „Szlovénia a szlovéneké!”

A pártok versenyében Janez Janša pártja vezet, de csupán 25%-kal, saját lapja szerint 30%-kal, de ez a kormányalakításhoz valószínűleg önmagában még nem lesz elég. Utána a második Marjan Šarec komikus és újságíró új listája, őt követi az apróra zsugorodott Cerar-féle eddigi kormánypárt, a 10% körül mozgó szociáldemokraták és az újbaloldali szövetség, utóbbi is 10%-al.

(Kép: Orbán Viktor, Facebook)
Címlapkép: Janez Janša / Facebook