Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Botka nem vállal tisztséget az MSZP-ben, de szorosabban együttműködne Márki-Zayjal

A város tulajdonában álló szeged.hu-nak adott interjút Szeged szocislista polgármestere, Botka László. Az MSZP megbuktatott miniszterelnöke beszélt arról, hogy nem vállal országos pozíciót az MSZP-ben, és hogy szerinte az ellenzéki pártelitek tehetnek a Fidesz újabb kétharmadáról.

Botka szerint amikor „elutasították programját” az ellenzéki pártok vezetői a tavalyi évben, akkor „önzésből, árulásból, butaságból” buktatták meg mint miniszterelnök-jelöltet. Szerinte ezeknek a vezetőknek „nem a választóik érdeke, hanem a saját túlélésük volt a fontos.”

A szegedi polgármester úgy értékelte az áprilisi választást, hogy az az ellenzéki pártok totális kudarcát mutatja:

„Megértem az óriási dühöt, amit az emberek az ellenzéki pártokkal szemben éreznek. A parlamentben ülő pártok többszörösen leszerepeltek. Legutoljára azzal, hogy nem tudták még az újabb kétharmadot se megakadályozni. A kétharmad nem szolgálja még a Fidesz-szavazók érdekét sem, mert senki sem akar olyan országban élni, ahol a szabályokat kénye-kedve szerint akár naponta szabhatja át a hatalom. A választások előtt már minden ellenzéki vezető látta, hogy a választást nem lehet megnyerni, de a kétharmadot még meg lehet akadályozni. Ők mégse ezt tették. Ezért a felelősségük óriási, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig!”

Szerinte az ellenzéki pártelitek nem értik, mi történik az országban:

„Orbán lényegében egypártrendszert épített, és ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből. Amíg nem értik meg Budapesten, hogy miért nyert a Fidesz zsinórban harmadszor, semmi se fog változni. Amíg nem értik meg, hogy nem a választókat kell szidni a vereség után, hanem meg kell őket érteni, és legfőképp dolgozni kellene értük, minden marad a régiben. Nem elég azt mondani, hogy holnaptól nem Orbán Viktor a miniszterelnök, mert ettől még nem fog veszíteni.”

Botka beszélt arról is, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatát a hódmezővásárhelyi polgármesterrel, Márki-Zay Péterrel, mert csak helyből indulva, baloldali és jobboldali együttműködéssel lehet újraszervezni a demokratikus Magyarországot.

„Helyi ügyeket kell megoldani közösen, bal- és jobboldaliaknak együtt. Az emberek életét kell könnyebbé és jobbá tenni. Mi Szegeden ezt tesszük. Engem nem érdekel, ki kire szavazott korábban. Az a fontos, hogy becsületes ember legyen, aki a közösségének, a családjának és a hazájának jót akar. A szomszédváros polgármesterével, Márki-Zay Péterrel is ezen dolgozunk, mert sokkal több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt. A jövőben még szorosabbra szeretnénk fűzni a közöttünk lévő szövetséget, mert csak ezen az alapon lehet lépésről lépésre újraszervezni a demokratikus Magyarországot.”

Végül Botka beszélt arról is, hogy nem fog semmilyen pozíciót vallani az MSZP-ben, még a megyei elnökséget is átadja a párton belül a szegedi EVK-ban győztes Szabó Sándornak.

Címlapkép:  Facebook/Botka László
Olvass tovább!