Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ron Werber kéri a pénzét és azt állítja, az LMP elszabotálta a kampányát

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Narancs tett közé két ügyvédi megkeresést, amelyben az LMP volt tanácsadója, Ron Werber küldött fizetési felszólítást a pártnak, mivel nem fizették ki. Sőt, a levelekben az az állítás is szerepel, hogy a párt vezetése elszabotálta az LMP kampányát.

Március 7-én és március 21-én előbb Szél Bernadettnek és Ungár Péternek, majd az LMP teljes elnökségének küldött a Werber által megbízott ügyvédi iroda levelet, hogy fizessék ki azt a közel tízmillió forintot, amellyel tartoznak a kampánytanácsadónak.

„Ron Werber kampánytanácsadói díjazásának pontos elszámolását az LMP a nyílt kampányszámláján hozza nyilvánosságra” – mondta a Zoom.hu kérdésére Kanász-Nagy Máté szóvivő még március 8-án, miután megvált a párt a tanácsadótól. Az LMP kampányszámláján ugyanakkor ilyen részletességgel nincsenek kibontva a tételek, így nem látszik történt-e kifizetés. Sőt, a Magyar Narancs értesülései szerint ez máig nem került kifizetésre, bár Szél Bernadett a lapnak megígérte, rendezni fogják a kérdést.

A levelek másik érdekes része, amelyben Ron Werber a kampány elszabotálásával vádolja az LMP vezetését. A levél szerint az LMP vezetői „folyamatos késésben voltak, minden döntést az utolsó pillanatra hagytak”, a második levél pedig azt állítja, „Szél és Ungár titkolóznak a párt vezető testületei előtt”, illetve azt, hogy Werber a pártban ellene indult rágalomhadjárat miatt nem tud együtt dolgozni az LMP-vel.

Ezek a mozzanatok azonban sokkal kevésbé tudatos elszabotálásra utalnak, ahogy a Magyar Narancs írja, sokkal inkább egy rosszul működő szervezetre, amely folyamatos időprésben, időhiányban, megtervezett politika nélkül, inkább a belső intrikázással foglalkozott a kampányban. Az elmúlt hetekben LMP-sekkel folytatott beszélgetések és a párt múltja is ezt a verziót támasztja inkább alá, mint a direkt szabotázst.

Kerestük a kampányban Ron Werberrel kapcsolatot tartó Ungár Pétert is, de későbbre ígért választ.

A szerző 2009 és 2012 között az LMP tagja majd alkalmazottja volt.