Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Toroczkai platformot alapítana, készül a pártszakadás a Jobbikban?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere és kis híján a Jobbik megválasztott elnöke (Sneider Tamás mindössze 42 szavazattal verte meg a tisztújításon) kedd reggel sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „Mi magunk” néven önálló platformot hozna létre a jobboldali párton belül. A platform létrejöttéről a pártkongresszus fog dönteni, július 23-ra terveznek zászlóbontó nagygyűlést Ásotthalmon.

A Mi magunknak elsődleges feladata a tagtoborzás és bővítés. A célja az új platformnak az, hogy

visszaterelje a Jobbikot az alapító okiratban lefektetett tevékenységhez, a fő ügyei a migráció, a kivándorlás, a magyar-cigány együttélés, a trianoni békeszerződés és a határontúli magyarok lesznek.

7 jobbikos polgármester vesz benne részt, ez a párthoz tartozó polgármestereknek a fele. Tagja még Dúró Dóra is, de Toroczkai szerint várható, hogy több parlamenti képviselő is belép.

Toroczkai szerint a Jobbiknak a balliberális tömb és a Fidesz között kellene elhelyezkednie, a legfontosabb jelenleg a függetlenség megőrzése. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Toroczkaiék bíznak a Jobbik elnökségében, de meglátják, hogy tudnak-e a párton belül együtt dolgozni. A platform létrehozása alapszabály módosítást vonna maga után, mivel jelenleg nincsen ilyesmire szervezetileg lehetőség.

Toroczkai szerint, ha a módosítást nem támogatja az elnökség, azzal a pártszakadást kockáztatják.

A Fidesz által indítványozott Alaptörvény-módosítást a migrációs kérdés tekintetében Toroczkai támogatná, de majd a platform fog dönteni, hogy a szervezet is támogatja-e hivatalosan.

A sajtótájékoztatót az ATV közvetítette élőben, a videó itt megtekinthető:

Frissítés: a Jobbik szóvivője, Jakab Péter időközben bejelentette, hogy a platformnak a vezetés szerint nincs létjogosultsága. Szerintük a Jobbik alapszabálya nem teszi lehetővé platform létrehozását.