Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Zsidó Világkongresszus elnöke cáfolja, hogy orbánozott volna

Ez a cikk több mint 5 éves.

Részletes válaszlevélben cáfolta Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, hogy ő kritizálta volna Orbán Viktor magyar miniszterelnököt annak kapcsán, hogy a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítvány  politikai okokból Budapestről Berlinbe költözteti irodáját. Lauder, aki korábban a zsidó szervezet konferenciáján járt is Magyarországon, most személyesen a miniszterelnöknek címzett levelében arról ír, hogy a német Bild bulvárlap tévesen tulajdonította neki a kritikát, ő ugyanis semmiféle nyilatkozatot nem tett az iroda költözése ügyében.

Az MTI által is szemlézett válaszlevélben Lauder azt írja, „mély tiszteletet érez a magyar nép és Orbán Viktor” iránt, és „és nagyra becsüli azt, amit a miniszterelnök tett a Zsidó Világkongresszusért, különösen pedig azt, hogy Orbán Viktor részt vett a szervezet 2013-as budapesti közgyűlésén.”

Az Estée Lauder vagyon örököse kiemelte, neki, mint a Világkongresszus elnökének kiemelt feladata a zsidó-keresztény kapcsolatok ápolása, és elmondása szerint Orbán politikájával ez teljes mértékben összhangban van.

Mint ismert, Orbán Viktor korábbi levelében azért kritizálta Laudert, mert úgy értesült, az elnök kiállt Soros György alapítványa mellett, holott Orbán szerint éppen Soros György okozná az európai antiszemitizmus terjedését, méghozzá szerinte azzal, hogy pártolja a muszlimok Európába vándorlását.

Most azonban kiderült, a magyar miniszterelnök és teljes stábja valószínűleg egy az egyben félreérthette, avagy elfelejtette ellenőrizni sajtóértesüléseit, ezzel pedig, az udvarias hangú válaszlevél ellenére, kínos helyzetbe hozta saját magát, amikor „tiszteletet, tényszerűséget és több méltányosságot” követelt a Világkongresszus elnökétől.

Ronald S. Lauder hivatalos funkciójában 2013-ban látogatott el Budapestre, amikor a Zsidó Világkongresszus itt tartotta tanácskozását. A jobboldali, és Izraellel is szívélyes viszonyt ápoló üzletember mellett akkor a kongresszust maga Orbán Viktor is beszéddel köszöntötte.

(MTI, Die Presse // Címoldali kép: Ronald S. Lauder beszédet mond egy antiszemtizimus elleni konferencián Berlinben, 2014. szeptember 2-án. Fotó: Wikipédia)