Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg célszerű lehet a tízparancsolat szerint élni, de mi köze ennek a halálos betegségekhez?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetője a Mandinernek adott interjút, amiből pár dolgot megtudhattunk a minisztérium tervezett új irányáról, a miniszter terveiről. Kásler beszélt arról is, hogy szerinte a tanárok igazán taníthatnának újra szívvel-lélekkel (hiszen kaptak béremelést), hogy ő nem csak oktatásban gondolkozik, hanem nevelésben is, és azt is kifejtette, szerinte miért volt megalapozatlan az ellenzéki sajtó „támadása” a tízparancsolat és a halálos betegségek összefüggéseivel kapcsolatos gondolatai miatt.

Az interjúban elhangzott pár reményt keltő kijelentés az egészségüggyel kapcsolatban, nevezetesen, hogy a nővérek, egészségügyi szakdolgozók szociális problémáinak enyhítésére külön figyelmet kell majd szentelni, hogy több tucat egészségügyi intézményt fognak felújítani és megépíteni Budapesten és agglomerációjában, hogy a sürgősségi ellátás gyors beavatkozást igényel és hogy Kásler maga a betegközpontú ellátásban hisz, vagyis abban, hogy a „betegnek kijáró tiszteletnek kell érvényt szerezni mindenhol.”

Mielőtt azonban bárki túlzottan reménykedni kezdene az egészségügy hamarosan bekövetkező totális megújulásában, le kell, hogy lombozzam: Kásler például nem gondolja, hogy az Orbán-kormány eddig ne helyezett volna kellő súlyt az egészségügy fejlesztésére, valamint azt gondolja, hogy az orvos-elvándorlás egyik oka az, hogy az ellenzék folyton pellengérre állítja az egészségügyi dolgozókat. Szerinte ha

„Magyarországon az egészségügyi dolgozók tekintetében az állandó támadások helyett a megbecsültség dominálna, ha az ellenzék nem a negatív kivételek kiragadásával foglalkozna, hanem azzal a tisztelettel, ami kijár azoknak, akik az életüket a többi embertársuk gyógyítására, életmentésére áldozzák, akkor ez sokat számítana az országhatárokon innen és túl dolgozó egészségügyi szakemberek számára egyaránt.”

És persze ott van a tízparancsolat kérdése. Amikor először felröppent a hír, hogy Kásler Miklós lehet Balog Zoltán utódja, gyorsan előkerült az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának számos felettébb érdekes megszólalása. Az egyik ezek közül volt, amikor Kásler kijelentette, hogy „tudniillik a halálos betegségeknek jó 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni.” A kijelentés abszurditása persze cikkek tömkelegét szülte, ezt Kásler úgy tűnik, nehezményezte.

„Az ellenzéki sajtó heves támadásainak közepette én azt szeretném már végre valakitől hallani, hogy a parancsolatok közül melyik az, amelyik emberellenes?” – tette fel Kásler a kérdést. Úgy tűnik, nem nagyon sikerült megragadnia a kijelentéssel kapcsolatos kritikák lényegét. Mert azt valószínűleg senki sem mondta, hogy a tízparancsolat emberellenes lenne. Ugyanakkor viszont azt hallani egy orvos szájából, hogy csak követnünk kell a tízparancsolatot, és elkerülhetjük a halálos betegségek nagy többségét, már felettébb aggasztó.

Vajon ha nem vagyunk gyilkosok, csalók, hazugok, ha tiszteljük a szüleinket és istent, ha nem paráználkodunk (bármit is jelentsen az a 21. század kontextusában), akkor majd elkerül minket a rák? Nem leszünk tüdőbetegek? Védettek leszünk az autoimmun betegségekkel szemben?

Az egyetlen egészségügyi probléma, amitől esetleg védhet a tízparancsolat követése, az a szexuális úton terjedő betegség, de még az is megelőzhető óvszer használatával.

Kásler szerint „józan ésszel is belátható, hogy célszerű a tízparancsolat szerint élni.” És valóban, ha figyelmen kívül hagyjuk az első három parancsot (Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! Isten nevét hiába ne vedd! Az Úr napját szenteld meg!) többségünk hisz abban, hogy nem szabad ölni, lopni, csalni, hazudni, és többnyire a szüleinket is tiszteljük. Az viszont továbbra sem világos, hogy ezen értékek követése és betartása (az értékalapú gondolkodás egyébként rengetegszer visszatér az interjúban, a tízparancsolaton kívül mintha leginkább a nemzetet és a családot tekintené Kásler a legfontosabb értékeknek) hogyan óv meg bárkit a halálos betegségektől.

És ha valaki valóban abban hisz, hogy az erkölcsös élet egészséges életet is jelent, annak minden bizonnyal megvan a véleménye a beteg emberek életéről, viselkedéséről is. Ami talán nem a legbiztatóbb gondolkodásmód egy orvos, pláne nem egy miniszter esetében.