Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A parlamenti bizottságok vezetésénél is kétharmados lesz a Fidesz-többség

Ez a cikk több mint 5 éves.

Gulyás Gergely a Fidesz alelnöke, és minden jel szerint, a Miniszterelnökség új első embere, ma bejelentette, sikerült a parlamenti bizottsági elnökségeket felosztani a kormány és az ellenzék között. Az újonnan megalakuló Országgyűlésben így 10 bizottságot a Fidesz-KDNP fog elnökölni és 5 elnöki hely jut az ellenzéki pártoknak.

Budapest, 2018. április 25.
Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) megválasztott parlamenti képviselõ és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és delegációjának vezetõje megérkezik az Országgyûlés alakuló ülését elõkészítõ tárgyalásra az Országház Apponyi Albert terméhez 2018. április 25-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az alelnök tájékoztatójában hozzátette, a sok kisebb frakció miatt a bizottsági tisztségviselők száma „kis mértékben nőtt,” hogy az ellenzék meg tudjon egyezni. Hangsúlyozta továbbá, hogy alapvetően a 2014-esy rendszerben történtek a megegyezések.

Lényegi változás, hogy az eddig az MSZP-s Molnár Zsolt által elnökölt Nemzetbiztonsági Bizottság vezetői posztján őket a Jobbik váltja majd, míg a szocialisták mindenképpen meg fogják kapni a Népjóléti Bizottság vezetését. A Fidesz ezzel szemben a Kulturális Bizottság elnöki székét vonta magához.

Schmuck Erzsébet LMP-s politikus ezzel párhuzamosan bejelentette, pártja a Fenntartható Fejlődés Bizottságot kapta.

A jelöléseket az egyeztetések során valamennyi parlamenti frakció tudomásul vette.

Megállapodtak ugyanakkor az Országgyűlés tisztségviselőinek jelöléséről is. Kövér László ismét házelnöki jelölést kapott, és az MSZP is újfent egyéniben is sikeres képviselőjét, Hiller Istvánt jelölte az egyik alelnöki posztra. A Jobbik jelölhetett másik alelnököt, ő végül Sneider Tamás lett.

Az új összetételű Parlament előreláthatólag május első heteiben kezdheti meg munkáját.

(MTI, 444.hu // Címoldali kép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)