Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tavaly 25 100 magyar hagyta el az országot

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kormány folyamatos erőfeszítései és Orbán Viktor személyes fohásza ellenére, mellyel a magyar nőkhöz fordult pénteki Kossuth rádiós szereplése során, az ország népessége állandóan csökken. Nem is kevéssel: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján egy év alatt 26,9 ezerrel csökkent Magyarország lélekszáma. Ez a szám abból adódik, hogy 2016-hoz képest csökkent a születések és a házasságkötések száma, ellenben a halálozásoké és a természetes fogyás mértéke nőtt.

A bevándorlás és kivándorlás mértékét a népességszám tényleges fogyásába kell beleszámolni: mivel tavaly a bevándorlás mértéke nagyobb volt, mint a kivándorlásé, így a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege 13 200 fővel csökkentette Magyarország természetes fogyásából származó népességcsökkenését. A KSH szerint jelenleg 156 000 külföldi állampolgár él jogszerűen és huzamosan az ország területén, ez a lakosság 1,6 százaléka. Az itt élő külföldiek 65 százaléka Európából származik.

A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege ellenére nem elhanyagolható a csökkenő, de továbbra is rendkívül nagymértékű kivándorlási arány. A KSH felhívja arra a figyelmet, hogy a magyar állampolgárok kivándorlásának pontos mérése több tényező miatt is nehézségekbe ütközik, de az adminisztratív nyilvántartásokból rendelkezésre álló adatok alapján az látható, hogy

2017-ben 25 100 magyar hagyta el az országot. Ez a szám kiteszi például Siófok egész lakosságát.

Közülük 32 százalék Németországba költözött, 27 százalék Ausztriába és 17 százalék az Egyesült Királyságba, és túlnyomó többségük fiatal, nőtlen férfi – szóval az egyik jellemző, amivel a kormány az Európába bevándorlókkal kapcsolatban riogatja a magyarokat, („többnyire csak fiatal férfiak érkeznek”), a kivándorló magyarokra is pont ugyanúgy igaz.

Emellett fontos megemlíteni, hogy a KSH szerint 2016-hoz képest nőtt a visszavándorló magyarok száma. 2017-ben 18 500 állampolgár tért vissza Magyarországra, ez 9 százalékkal több, mint ahányan 2016-ban. Érdekes lesz jövőre látni, hogy a választások eredménye befolyásolja-e és mennyiben ezeket az adatokat.