Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy: Schiffer és Sallai többmilliós perrel fenyegette a visszalépést fontolgató LMP-s jelölteket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hadházy Ákos, az LMP lemondott társelnöke szókimondó interjút adott a 24.hu-nak, amelyben a koordinációs egyeztetések utóharcairól, a Fidesz befolyásolási kísérleteiről és saját politikusi jövőjéről is beszélt.

Fotó: Soós Lajos, MTI

A portál kemény kérdésére – nem azon az 5 budapesti körzeten múlik-e a kétharmad, ahol az LMP nem lépett vissza – Hadházy azt mondta, bízik benne, hogy „a kétharmad nem válik valósággá, mert például a budakeszi körzetben a külföldről beérkező szavazatok megfordítják az állást, és így végül az LMP társelnöke, Szél Bernadett diadalmaskodik.

Hozzátette azonban, hogy jogos a felvetés, és ő maga a visszaléptetéseken dolgozott, bár ennek főleg a Jobbikkal együtt lett volna értelme. Szerinte azonban ez részletkérdés, mert ennél lényegesebb, hogy az ellenzék nem tudta arról meggyőzni a közvéleményt, hgy megújítaná az országot.

Egy konkrét körzetre vonatkozó kérdésre azt is állította, hogy:

„Visszalépni csak az egyéni képviselő tud, nincs olyan, hogy a párt megmondja. Ráadásul Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. Ez persze nyilvánvalóan képtelenség és az elnökség nagy többséggel le is szavazta ennek lehetőségét. Azonban sok jelöltünk mégis tartott attól, hogy mi van, ha Schiffer betartja az ígéretét.”

Ez tehát egy lehetséges magyarázat arra, hogy a beígért LMP-MSZP-P egyeztetések végül miért is nem valósultak meg, a kampány hajrájában.

Hadházy személyes kudarcának is tekinti, hogy sem saját párttársait, sem a többi pártot nem tudta arról meggyőzni, hogy a „Fidesz által évek óta csepegtetett méreg, a gyűlöleté” rájuk is végzetes lehet. Az ellenzéki pártok harcából az jött le a polgároknak, hogy egy részük jobban utálja egymást, mit a kormányt.

A politikus tisztelettel szólt Szél Bernadett teljesítményéről, és azt mondta, hogy elnyert mandátumáról nem kíván lemondani egyelőre, de át kell gondolnia a dolgokat. Szerinte ugyanis nem lehet az eddigi módszerekkel folytatni egy olyan küzdelemben, amely nem tisztességes és nem egyenrangú. Utalt arra, hogy „több százezer külföldön levő, ott munkát vállaló magyar ember csak nagyon megnehezített körülmények között szavazhatott, amíg a határon túliak kényelmesen tehették ezt. A kormánypárt 100 milliárd forintért folytatott propagandát két éven keresztül, és a lopott pénzből annyi sajtót vásároltak fel, hogy eljutottunk oda, hogy a magyar emberek 60 százalékát csak a propagandasajtó éri el.

Biodíszletként nem lehet tovább működni, meg „hogy eljátsszuk, hogy van egy parlament, van a kormányoldalnak egy ellenzéke, de a kormányoldal gyakorlatilag nem váltható le”. Új formákon, kereteken kell gondolkodni.

Saját eredményével kapcsolatban – 35 százalékot kapott Szekszárdon a fideszes jelölt 52 százalékával szemben – nincs oka szégyenre. Reálisnak érzi, és újra jelezte, hogy fontos, „ne haragudjanak a csalódottak azokra, akik a kormányra szavaztak, mert a többségük megtévesztett ember, nem is hallottak például az általam is bemutatott pénzlenyúlási, lopási, korrupciós ügyek többségéről.” Szekszárdon a kisebb falvakban gyakorlatilag sehol nem nyert, a kormányzati  propagandagépezettől és lejárató kampánytól nem függetlenül.

A politikus azt állítja, tud olyan esetekről, amikor pénzt kínáltak kormányoldalról ellenzéki politikusnak, hogy utóbbi ne lépjen vissza, így gyengítse a kormányváltás esélyét. Nevet nem mondott, a szóban forgó jelöltnek javasolja, tegyen feljelentést.

Saját pártjában nincs arra bizonyítéka, hogy valakit megvásárolt volna a kormányoldal, de szerinte

mind az LMP-ben, mind a többi ellenzéki párban is úgy politizálnak többen, mintha a Fidesz diktálta volna nekik. Az például nem nagyon történhetett másképp mint fideszes megrendelésre, hogy Harangozó Tamás, az egyik legaktívabb és legszorgalmasabb jelölt csak a 16. lett az MSZP listán„,

és így nem kapott mandátumot.

A Jobbikkal kapcsolatban is elképzelhetőnek tartja, hogy „a Fidesz zsarolta őket, esetleg náluk is hatott a befecskendezett gyűlöletméreg”. Szerinte az, aki hozzá hasonlóan „széles körű ellenzéki összefogást” szorgalmaz, komoly kormányzati lejárató hadjárattal nézhet szembe.

FRISSÍTÉS

Schiffer András az Azonnali.hu-nak azt nyilatkozta, hogy semmi nem igaz abból, amit Hadházy a perrel fenyegetőzéssel kapcsolatban mondott, azonban ezek után fontolgatja, hogy beperli az LMP lemondott társelnökét szavaiért.

Schiffer szerint az történt, hogy Sallai Róbert Benedek ügyvédi szakvéleményt kért tőle azzal kapcsolatban, hogy kiperelhető-e a 150 millió forint támogatás a visszalépő párttagoktól, akiknek a visszalépése miatt a párt esetleg elesne ettől az összegtől. Schiffer összeférhetetlenség miatt nem akart a kérdésben szakvéleményt adni Sallainak, de szóban elmondta a magánvéleményét.

„Elmondtam neki a véleményemet, és azt, hogy úgy dönt, ahogy akar. Végül visszalépett” – mondta Schiffer. Hozzátette, „Hadházy Ákossal egyébként nem szeretnék foglalkozni. Szánalmas, hogy a tegnapi eredmény után bűnbakképzéssel van elfoglalva.”