Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfelejtettünk egy fontos dolgot: megszervezni magunkat!

Ez a cikk több mint 2 éves.

Április 8-án elmegyek szavazni. A lelkiismeretem szerint szavazok. Hiszem, hogy karnyújtásnyira vagyunk a győzelemtől, mégsem fogunk nyerni április 8-án, mert elfelejtettünk egy fontos dolgot: megszervezni magunkat, nem csak ügyek mentén, hanem választókerület szerint is!

A Mérce közéleti szereplőket, aktivistákat, civileket és elemzőket kérdezett arról, ők hogyan szavaznak, kiket támogatnak. A kampány hajrájában különböző pártszimpátiákkal és választói stratégiákkal rendelkező emberek véleményeit közöljük. (a szerk.)

Az új jelszó: közösségszervezés! Offline, ajtótól ajtóig kell megszerveznünk a közösségeinket, hogy ne érjen bennünket váratlanul, hogy jövőre is választások lesznek, és ha minden jól megy, akkor négy év múlva is!

Ügyek mentén és lakóhely-választókerület szerint is szerveződnünk kell! A pártok ne hetekkel a választások előtt vegyék észre egymást! Beszéljünk egymással!

Április 8-án, reggel elmegyek szavazni, aztán beszélek a Martin Luther King és Dietrich Bonhoeffer konferencián. Ők lelkészek és politikai aktivisták voltak, a példaképeim. King a fekete polgárjogi mozgalom vezetője volt Amerikában, Bonhoeffer pedig német antifasiszta ellenálló és vértanú volt. King börtönleveléről adok elő, melyben azoknak a keresztényeknek ír, akik őt csendre és rendre utasítják. Azokhoz az állampolgárokhoz szól, akik nem tartják időszerűnek az ellenállást, a feszültségkeltést, a megosztó témák erőltetését. Tudjátok, április 8-a egyben a Nemzetközi Roma Nap is!

Miután a kormánypártok a roma=migráns azonosítást is megengedték maguknak, rendkívüli jelentőségű lenne, hogy a keresztények meghallják Jézus mondanivalóját: Rómában nagypénteken a keresztet egy szíriai menekült család vitte Ferenc pápa előtt.

Köszönöm Misetics Bálintnak, hogy kezembe adta azokat az alapszövegeket, amelyekre fel lehet építeni egy új értékközösséget: a Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás című könyvet, amiben King börtönlevelét is elolvashattam. Rögtön utána olvasásra ajánlom a közösségszervezésről szóló második kötetet. Aztán irány a Közélet iskolája. Merítsetek erőt a jól működő példákból, mint Setét Jenő Idetartozunk Egyesülete, vagy Varga Andrea miskolci állampolgári közössége, a Padtársak. Sorolhatnám az inspiráló példákat: AVM, Szocsoma, Tanítanék. Valahogy így kéne szerveződni! Köszönöm, hogy vagytok!

A feladat: állampolgári közösségeket szervezni, összejárni, támogatni egymást. Nem értelmiségi klubéletre gondolok, félre ne értsetek! Érintettek bevonásával, széles körű, nyitott eseményekre van szükség. A kiszolgáltatottabbakkal egy szemmagasságban beszélünk. Velük beszélünk, és nem róluk. Gyakoroljuk magunkat a közéleti vita műfajában. Szeretjük a live streamet és megtanuljuk a közösségi média profi használatát.

De a derű és a szeretet állampolgári köreit offline kell megteremtenünk. Ne hagyjátok egymást elkeseredni, elfáradni. Tanuljátok meg, hogyan lehet okos struktúrákban stratégikusan dolgozni, valódi érdekképviseleti munkát végezni ügyek mentén és lakóhely/választókerület szerint szervezve is!

Egy arasznyira vagyunk a győzelemtől. Megvan a kritikus tömeg, csak hihetetlenül szervezetlen és félelemben él. Április 9-től szerveződjetek! Felépítjük a demokráciát az alapoktól.