Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyarok közel háromnegyede nem tudja fizetni orvosi ellátását

Ez a cikk több mint 6 éves.

A magyarok 74%-ának gondot okoz megbetegedés esetén állni a saját egészségügyi ellátásuk költségét. Ez derült ki az Európai Statisztikai Hivatal hazánkra vonatkozó felméréséből, amelyet az Index publikált.

Egészségügyi helyzetünk tekintetében jóformán csak a pénzügyi válság, és adósság miatti megszorító-csomagok miatt szenvedő görögöket előzzük meg a ebben a mutatóban, náluk 90% vallotta azt, nem tudja kifizetni az orvost. Kövzevtlenül előttünk végzett az ugyancsak súlyos bankválságot átélő Ciprus  (72%)és Lettország (64%).

Összehasonlításképpen: a hasonló méretű és gazdasági helyzetű Portugáliában a közegészségügy költségeit 47,4% nem tudja állni, míg a szomszédos Szlovákiában ez a kiadás a válaszadók 60,5%-ának okoz gondot. Lengyelországban (34,2%) és Csehországban (32,9%) viszont feltűnően jobbak az adatok, de még a korrupciós mutatói szerint mögöttünk kullogó Bulgáriában (46,7%) és Romániában (44,5%) is sokkal jobb a helyzet.

A korábbi információkkal együtt most ismét megerősíthető, hogy a magyar közegészségügy válsága és a magyar jövedelmek rendkívül alacsony színvonala már európai szinten is kirívó szociális válságot eredményezett.

Címlapkép: Flickr, URBEX Hungary