Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Taktikusan és reménnyel

Ez a cikk több mint 5 éves.

Semmi jóra nem számíthatunk. Április 8-án a Fidesz elveszítheti a kétharmadát, talán a többségét is, de továbbra is a legnagyobb politikai erő lesz Magyarországon, szavazzunk bárhogyan. A választások éjjelén egy mélységesen megosztott országban találjuk magunkat, ahol az elkeseredett vesztesek ki akarnak majd menni az utcára. A győztesek pedig bosszúszomjasan fuldokolnak ünneplés közben. Hogy ép elmével jöhessek ki ebből, annyit tehetek, hogy reménnyel szavazok.

A választásokig hátralévő napokban a Mérce közéleti szereplőket, aktivistákat, civileket és elemzőket kérdez arról, ők hogyan szavaznak, kiket támogatnak. A következő napokban különböző pártszimpátiákkal és választói stratégiákkal rendelkező emberek véleményeit közöljük. (a szerk.)

Nehezebb lesz ebből a választásból felállni, mint egy atomtámadás után. Ezzel még optimista voltam, mert feltételeztem, hogy a szavazatokat rendesen megszámolják és senki nem veti fel, hogy elcsalták a választást. Pedig, ha én nem vagyok egészen biztos benne, hogy ez ki van zárva, akkor miért ne játszana el a gondolattal egy vesztes párt is?

Tudjuk le ezt a részét:

magam az „egyéniben taktikázz-listán szavazz kedved szerint” utat választottam, mert egy új fideszes kétharmad azt az üzenetet küldené a hatalomnak, hogy igazán mindent jól csináltak.

Ha nem egy DK-sra, hanem a Jobbik jelöltjére kéne szavaznom, akkor is leadnék egy ilyen üzenet jellegű szavazatot. A listás szavazatomat egy kisebb pártnak tartogatom; azzal azoknak üzenek, akikre kénytelen voltam leadni egy szavazatot az első üzenet kedvéért, holott Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Juhász Péter, a Momentum vagy a Kutyapárt sokkal jobban megdolgozott érte. Ezek a kis pártok több korrupciós ügyet tártak fel vagy indítottak el, mint a két legnagyobb baloldali párt együttesen.

A Mérce azonban azt kérte, hogy pozitív kicsengésű cikket írjunk. Mitől lesz jobb hely Magyarország, miután elküldtem a kis üzeneteimet? A választáson azt tudjuk befolyásolni, hogy a jelenlegi pártszerkezet merre alakul tovább. Ha tehetném, a listás szavazatomat megosztanám a kisebb pártok között. Mivel erre nincs mód, néhány további szempontot mérlegeltem, a remény jegyében.

Melyik alakulat tehet a legtöbbet azért, hogy a fiatalok menjenek szavazni? Melyik képes meghonosítani egy új, az ellenségeskedést oldó nyelvet? Melyiknek van esélye arra, hogy kiábrándult fideszesek szavazatát megszerezze? Melyik képes olyan áramlatokhoz csatlakozni Európában, amelyekkel rokonszenvezem?

Ezek a szempontok még mindig nem jelölnek ki egyetlen ellenzéki pártot, de szűkítik a kört.

Végül, reménnyel szavazni azt jelenti, hogy tudásunkon túl szavazunk, egy új kezdetre. Én a gyerekeim generációjában keresem ezt az új kezdetet, ezért jelenleg azt tervezem, hogy a Momentumra fogom leadni a listás szavazatom. De ha a Momentum az egyezkedések során nem lép vissza becsülettel, akkor az LMP, ha az LMP sem lép vissza becsülettel, akkor az Együtt lesz a nyerő. A visszalépések jelzések arról, hogy mi egy párt valódi prioritása; hogy keresnek-e valamit túl a listás helyek és az állami pénz elosztásán. Nem mintha baj lenne, ha egy párt ilyen szűk racionalitással tervez; csak éppen a magyar politikai jelenben a szűk racionalitás állandósítja a kormány uralmát.

(Címoldali kép: Viszlát Kétharmad / Facebook)