Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak 8 pártnak van véleménye az oktatásról

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több cikkben foglalkoztunk már a Szülői Hang felmérésével, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogyan értékelik a szülők az oktatás elmúlt 8 évét. Talán nem árulunk el semmi meglepőt: tragikusnak tartják.

A nem reprezentatív kérdőívet összesen több mint 10 ezren töltötték ki, a Szülői Hang pedig elküldte az eredményeket a pártoknak is, véleményezésre.

Nyolc párt válaszolt, kettő nem.

A szülők lesújtó véleményét kommentálta a DK, az Együtt, a Jobbik, a Liberálisok, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. A Fidesz és a KDNP azonban még csak válaszra sem méltatta az eredményeket.

A válaszoló pártok többsége – nem meglepő módon – egyetértett a szülőkkel abban, hogy a diákok túlterheltsége, a nem megfelelő készségfejlesztés, a rossz minőségű tankönyvek, a túlzott központosítás az oktatás legégetőbb problémái közé sorolandók jelenleg, emellett saját oktatási elképzeléseiket is felvázolták, összehasonlítva a szülői tapasztalatokkal.

Érdemes végigböngészni a pártok válaszait, leginkább azért, mert kifejezetten szemléletes, hogy miközben az oktatási rendszert 8 év alatt teljesen szétziláló kormánykoalíció ismét hallgat, amikor kritika éri, addig az ellenzéki pártok többsége valamilyen (ki-ki saját habitusa szerinti) megoldást a szülők, diákok, pedagógusok, szakértők által évek óta jelzett problémákra igyekszik adni.

És bár többségében a megoldások is egy irányban mutatnak, a Jobbik azért jelezte: a mindennapos testnevelést, illetve a hit- és erkölcstant nem szüntetnék meg.

„A mindennapos testnevelést megtartanánk, hiszen Európa legelhízottabb nemzete vagyunk, és a gyerekeknek csak kb. az egyharmada van megfelelő fittségi állapotban. Ugyanakkor a megfelelő infrastrukturális és személyi háttér biztosítására nagy hangsúlyt fektetnénk tornaterem-építési programmal és a tanárképzés reformjával. A hit- és erkölcstant is megtartanánk, hiszen a 21. században rengeteg információ zúdul a fiatalokra, és nagyon sok veszélynek vannak kitéve, így különösen fontosnak tartjuk a támpontokat az életükben. Sajnálatos módon egyre gyakoribb a válás, illetve a családok felbomlása, ezért is van szükség az ilyen beszélgetésekre” – áll válaszukban.

Az ellenzéki pártok oktatási programjai egyébként már mind nyilvánosak, emellett a Tanítanék Mozgalom és az Oktatói Hálózat koordinálásával január végén megszületett az Oktatási Minimum is, amelyet 9 párt alá is írt (a Jobbik, bár az egyeztetéseken végig részt vett, végül nem csatlakozott a kezdeményezéshez), a Független Diákparlament pedig egy asztalhoz ültetett három miniszterelnök-jelöltet: Szél Bernadettet (LMP), Karácsony Gergelyt (MSZP-P) és Vona Gábort (Jobbik), hogy az oktatás jövőjéről fejtsék ki a véleményüket.

A Fidesz-KDNP oktatási elképzeléseiről azonban továbbra sem tudunk semmit: a kérdésekre nem válaszolnak, a vitákra nem mennek el, a programjukról szó se esik.

(Címlapkép: Pixabay.com)