Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szanyi Tibor: Kedves TGM!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az EP-képviselő Tamás Gáspár Miklós Gyurcsány az erdélyiek ellen már megint című cikkére reagált. Levelét az alábbiakban szerkesztés nélkül közöljük.

Kedves TGM!

Rajongok éleslátásodért, és te vagy nekem a baloldali világítótorony. Minapi tévedésed sem homályosítja el fényedet, ezért hadd tegyem ezt szóvá.

Nincs itt semmiféle ‘but,but, but’.

Arról van csupán szó, hogy ne keress idegengyűlöletet ott, ahol nincs! A Demokratikus Koalíció erdélyi videója kétség kívül az én toplistámra se fér fel. Ez szerintem is egy prekoncepciós izé.

Egyike vagyok viszont annak a három magyar országgyűlési képviselőnek, aki anno nem szavazta meg a honosítási törvényt, jóllehet az én magyarázatom eltért a másik kettőétől. Jómagam azt gondoltam, máig töretlenül, hogy az a törvény boldog boldogtalannak, köztük rengeteg sanda figurának is megadja azt, amire nagyon büszke vagyok: a magyar állampolgárságot. Vélelmemet alátámasztják a kötvényekért eladott státuszok tízezrei, meg úgy általában is az élet. Tehát nem százezrek új állampolgárságát kérdőjelezem meg, csupán tízezrekét.

Szemben másokkal mégse prüszkölök az új ‘jogi’ honfitársaim ellen, mivel a törvényt úgy aposztrofálom, hogy ‘történelmileg így alakult’. Azt viszont magam is vallom, hogy nem jó dolog a demokráciában a hatalmilag kivételezett rétegek léte, mert azok ugye darabra zsoldossá válnak. Szerintem semmi csoda nincs abban, hogy ha egy adott társadalmi csoport kiemelt bánásmódban részesül, az bizony a kiemelőt fogja támogatni. Így van ez a mesés, határon túli támogatásokkal is, amelyekkel a kormány kristálytisztán külhoni szavazatokat vásárol magának a hazai adófizetők pénzéből.

Sajnos nem látom az erdélyi honfitársainkon – például – a Nyugatra kivándorolt magyarok iránti szolidaritást. Mondjuk abban, hogy mindaddig nem élnének könnyű szavazati jogukkal, amíg a többi külföldre szakadtnak ugyanez nem adatik meg. Ennél fogva semmi védeni valót nem gondolok a kárpáti magyarok egyoldalú szavazati gyakorlatában, amit úgy is mondhatnék, hogy nemzetellenes. Nem tudom ugyanis nem kihallani azt a cinikus zöngét, hogy ha az anyaország lakói eddig zömmel fütyültek ránk, hát most szívják meg egy picit, s maradjon a nyakukon Orbán, aki közben nekünk csenget. Végül is a kedvezményeik arányait veszíthetik, ha mi idehaza a láncainkat dobnánk le.

Való igaz ugyanakkor, hogy ha valahol, hát Magyarországon igenis van nemzeti közmegegyezés, éspedig a neoliberalizmus pártolásában. Bizony, valamennyi nagyobb párt ‘de facto’ szegényellenes politikákat hirdet. A rongyosokkal kevés közszereplő foglalkozik, azok többsége is csak ímmel-ámmal. Ám az öntudatos erdélyi szavazók egyikétől sem hallottam még, hogy bármit is mondtak volna a magyarországi gyermekéhezésről, vagy úgy általában a szociális kérdésekről. Istenre, kereszténységre stb. hivatkozást annál többet. Szerintem viszont pokolian nem mindegy, hogy a kórházainkban gyógyulásra, vagy utolsó kenetre kell számítson a beteg.

Nos, kedves TGM, kérlek legyél partnerem abban, hogy egy buta videót akkor is csupán buta videónak lássunk, ha csikland az ember szeme ebbe ennél többet belelátni. Van dolgunk sajnos elég az igazi rasszistákkal és kerítésmániásokkal, ezért ne pazaroljuk drága energiáinkat némely rövidlátókra.

Barátsággal,
Szanyi Tibor
Címlapkép: Az Eurotrans Alapítvány regisztrációs kampánya; forrás: rmdsz.ro